Evropský rok mobility pracovníků začíná s milionem pracovních míst online

20.02.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Dnes bude jako součást zahájení Evropského roku mobility pracovníků spuštěn nový internetový server, na kterém bude hned od počátku zveřejněn zhruba milion nabídek zaměstnání z celé EU.

Internetové stránky a evropský rok zahájí předseda Evropské komise José Manuel Barroso, komisař Vladimír Špidla a rakouský ministr hospodářství a zaměstnanosti Martin Bartenstein v Bruselu na konferenci o mobilitě pracovníků „Workers' mobility: a right, an option, an opportunity?“ (Mobilita pracovníků: právo, možnost, příležitost?). Cílem evropského roku je, aby lidé byli lépe informováni o přínosech práce v jiné zemi nebo nové profesi a aby si tyto přínosy více uvědomovali, ale i upozornit na to, jak může pracovníkům v takovém přesunu pomoci EU.

V jiném státě EU než ve vlastní zemi původu žijí jen zhruba 2 procenta Evropanů. Tento podíl se navíc již 30 let nemění. Kromě toho většina nezůstává jen ve své zemi, ale i ve své profesi. Průměrná délka jednoho zaměstnání je v EU 10,6 let. Ve Spojených státech je to jen 6,5 roku. S tím, jak EU usiluje o větší růst a zaměstnanost, roste i význam pomoci pracovníkům v přesunu do jiné země či odvětví: pracovníci tím získávají nové dovednosti a zkušenosti, které jsou v dnešním globalizovaném hospodářství přínosem nejen pro ně samotné, ale i pro jejich zaměstnavatele.

Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla poukázal na význam mobility slovy: „Volný pohyb je v EU základním právem. Měli bychom jej využívat co nejvíce. Nabízí totiž příležitosti k učení, k práci i k získání nových dovedností. Pracovníci nové dovednosti potřebují a Evropa potřebuje flexibilní pracovníky. Takže Evropa by se měla dát do pohybu.

Na dnešní konferenci budou spuštěny nové stránky EURES s nabídkami zaměstnání, na nichž bude ve 28 zemích v celé Evropě zveřejněn zhruba 1 milion volných pracovních míst v EU (internetovou adresu naleznete níže). Server bude zpřístupňovat volná místa z databází veřejných služeb zaměstnanosti z celé EU a dalších zemí a nabídne i síť 700 poradců, kteří budou pracovníkům v přesunech pomáhat.

Na konferenci se sejde zhruba 450 delegátů, mezi nimi politici, zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců, lidé z akademické sféry i z občanské společnosti. Budou se zabývat mimo jiné úlohou mobility v úsilí o více pracovních míst, o lepší pracovní místa a o zvyšování růstu, ale i tím, jak pěstovat kulturu mobility.

Rozpočet evropského roku ve výši 10 milionů EUR bude věnován na projekty osvěty o mobilitě a na významné události, například na červnovou konferenci o mobilitě ve Vídni nebo na „Veletrh zaměstnání Evropa“ v září, jehož součástí budou pracovní veletrhy ve více než 50 evropských městech. Mezi projekty budou i „večery na téma mobilita“ na jedné z evropských televizních stanic a v prosinci 2006 i v Paříži, informační kampaň v novinách Metro ve všech evropských podzemních drahách, nové filmy o hodnotě mobility a blog na internetových stránkách Evropského roku mobility pracovníků.

Plánuje se i několik studií, které zhodnotí dopad mobility a zlepší kvalitu statistických údajů. Rovněž bude udělena evropská cena pro organizaci, která nejvíce přispívá mobilitě pracovníků.

Nedávný průzkum Eurobarometr ukázal, že lidé velkou měrou uznávají, že mobilita může zlepšit vyhlídky na zaměstnání. Skutečnost to potvrzuje. Stejný průzkum odhalil, že 59 procent lidí, kteří hledali zaměstnání za hranicemi svého regionu, do roka uspělo, kdežto u těch, kteří zůstali, se to podařilo jen 35 procentům.

Ačkoli je mobilita nadále jen nízká, zájem o ni je mezi Evropany vysoký. Služba EuropeDirect, která odpovídá na veškeré dotazy o EU v kterémkoli z jazyků unie (na telefonním čísle 00800 67891011), hlásí, že 25 procent veškerých dotazů se týká právě mobility.

 
Více informací získáte na:

2006 European Year for Workers’ Mobility
http://europa.eu.int/comm/employment_social/workersmobility2006/index_en.htm

EURES - The European Job Mobility Portal
http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=en

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy