Cestujeme vlakem, busem a letadlem se slevou

24.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Že cestování letadlem, vlakem, lodí, taxíkem nebo autobusem je běžné a snadné vám poví každý. Málokdo ale ví, jak na cestovních nákladech ušetřit a to nejen peníze, ale hlavně své nervy a mnohdy i svůj život.

Téma týdne: Jak ulehčit rodinnému rozpočtu

Téma finančních rad, tipů a triků zakončíme článkem poohlížejícím se po levném cestování. Kdo by si nepřál poznávat nová místa, nové krajiny, nové země nové lidi? A když ne zrovna do zahraničí, tak proč ne jen po zemích českých? Vždyť jen těžko se můžeme chlubit tím, že jsme procestovali Aljašku křížem krážem, nebo že jsme byli třikrát v Nepálu a klokani jsou naši kamarádi, když jsme ještě nebyli na Řípu, nebo když jsme ještě sami nevystoupali na Sněžku?

Krajinu a lidi můžeme poznávat různě. Pokud máme auto, můžeme pohodlně nasednout a přejet desítky a stovky kilometrů. Zaparkovat, lehce se projít a zase odjet kousek dál. To ale přece není ono. Když výlet, tak se vším všudy! vlak by nám mohl být dobrým dopravním prostředkem. Kolik ale stojí a jak za cestování vlakem ušetřit?

Slevy Českých drah
Nabídka pro cestující Českých drah je opravdu široká. Zahrnuje slevy pro pravidelné cestující, pro děti, seniory, studenty, pro cesty do lázní, do hor, pro cesty v rámci kraje atd. Nabídka je tak široká, že je obtížné se v ní vyznat. Základní slevou je zákaznické jízdné. Zatímco za běžnou jízdenku mezi Prahou a Brnem zaplatíte 294 korun, tak za stejnou cestu se slevou na tzv. "Z kartu" zaplatíte 182 korun. Jízdenka je tak o téměř 40 % levnější. Podmínkou pro získání zákaznické slevy je zmíněná Z karta. Ta stojí 200 korun a platí jeden rok od vydání. Pokud tedy za rok vlakem najedete více než přibližně 500 km, pak se vám rozhodně vyplatí Z kartu si koupit.

Další informace o slevách ve vlacích Českých drah najdete zde.

Autobusy také drží ceny nízko
Hlavní výhodou jízdy autobusem je jednoduchost a dostupnost. Proti cestování vlakem je však autobus podstatně méně pohodlný. A také si v něm těžko zajdete na toaletu, natož si dáte kafe. Výjimkou v tomto je firma Student Agency (SA), která se svými žlutými autobusy jezdí na trasách Praha - Brno, Praha - Ostrava, Liberec - Praha, Praha - Plzeň a dalších vnitrostátních (i mezinárodních) linkách. Koncept supermoderních autobusů s palubním personálem a obsluhou se evidentně osvědčil a SA své aktivity silně rozšiřuje. Silnou konkurencí je i pro vlaky, neb základní cena (bez slev, kilometrického programu atd.) pro cestu z Brna do Prahy je 150 korun (vlak, jak je psáno výše stojí bez slev 294 korun). Zde se nabízí otázka, zda není celý systém nastaven špatně. Jak je možné, že bezpečná, rychlá a relativně ekologická přeprava vlakem je dražší než autobus. tato polemika sem ovšem nepatří.

Další informace o slevách společnosti student Agency najdete zde.

Letadlem do Evropy i do světa
Je evidentní, že se těžko budete přepravovat mezi Plzní a Prahou letecky a to nejen proto, že žádný takový spoj nelétá, ale hlavním důvodem bude cena. Zatímco za autobus zaplatíte 80 korun a za vlak bez slev 140 korun, letadlo by bylo nesrovnatrelně dražší. Příkladem může být opět cesta mezi Prahou a Brnem. České aerolinie začaly provozovat pravidelnou leteckou linku mezi Prahou a Brnem se stroji ATR 42 s kapacitou cca 40 cestujících. Podle dostupných informací je průměrná obsazenost této linky 12 pasažérů. Nemusíme být odborníci na leteckou přepravu ani profesionální ekonomové aby nám bylo jasné, že taková linka se finančně nemůže vyplatit a musí být dotována. Ceny letenek se pohybují od 990 korun.

Přesto dobrá rada pro vás: pokud budete cestovat častěji, doporučujeme využívat služeb jedné letecké společnosti z důvodu využití věrnostních systémů. "Sběr mil" je vžitý název pro takové programy a nepochybně jste o nich již z reklamních akcí slyšeli.

Závěr
Cestování může být pohodlné, dlouhé, nepříjemné nebo dokonce nebezpečné. Volte vždy nejen správně druh přepravy, tím chráníte své zdraví, ale také se vždy ptejte na slevy. Cesta po nebezpečné dálnici z Brna do Prahy se může protáhnout i na 4 hodiny a na první pohled nízká cena 150 korun za autobus se rázem stává velkou nevýhodou pokud jste jeli na důležitou schůzku, kterou váš partner pro vaší nepřítomnost zrušil. Možná vám právě uteklo pár miliónů. Stejné to může být se studenty. Nepřijít na důležitou zkoušku kvůli ušetřené dvacetikoruně za jízdné může mít dalekosáhlé účinky celý váš život.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky