Informace z únorového zasedání burzovní komory

24.02.2006 | , Burza cenných papírů Praha
Tiskové zprávy


Na svém dnešním zasedání burzovní komora mimo jiné schválila úpravu sazebníku burzovních poplatků a úpravu harmonogramu burzovního dne.

Změna sazebníku burzovních poplatků
S platností od 1. března 2006 byl upraven sazebník burzovních poplatků v části týkající se obchodování ve SPAD. Dochází ke snížení poplatku pro tvůrce trhu ve SPAD na jeden bazický bod (0,01 %) a stanovení jednotného poplatku pro všechny automatické obchody, SPAD obchody (vč. cross obchodů) a blokové obchody s akciemi. Burza tímto krokem přistupuje k celkovému zjednodušení a tím i zpřehlednění poplatkové struktury. „Zjednodušení a zlevnění poplatků za obchodování je výsledkem analýzy trendů nejen na našem trhu, ale také na ostatních evropských trzích. Jsme přesvědčeni, že ve svém důsledku povede tento krok k větší stimulaci aktivity zejména drobných investorů“ – říká Petr Koblic, generální ředitel pražské burzy.


Změna harmonogramu burzovního dne
S platností od 20. března 2006 burzovní komora schválila následující změnu harmonogramu burzovního dne:
a) zahájení obchodování v kontinuálním režimu (KOBOS) od 9:25 místo stávajících 9:35
b) zahájení výpočtu nového hlavního indexu PX od 9:25


Díky těmto změnám dojde před startem SPADu k tzv. otevírací aukci, která umožní párování objednávek ještě před zahájením obchodování za účasti tvůrců trhu. „Spolu s rostoucím počtem  drobných investorů se i zvyšuje počet objednávek na počátku obchodního dne. Otevírací aukce nám  umožní jejich hromadné zobchodování“ – dodává Petr Koblic.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy