Unie se chystá zakázat rtuť v teploměrech

24.02.2006 | , Hartmann
Tiskové zprávy


I když Evropská komise včera navrhla, aby se používání rtuti v teploměrech v unii zakázalo, je rtuťový teploměr stále ještě nejčastějším prostředkem zjišťování teploty.

Z průzkumu, který dlouhodobě provádí společnost Hartmann-Rico, největší výrobce digitálních teploměrů, vyplývá, že stále ještě 70% lidí nakupuje rtuťové teploměry. Tato tendence je dlouhodobá a příliš se nemění přesto, že dnes je možno vybírat z pestré palety teploměrů digitálních. Jsou sice o něco dražší, ale jejich použití je jednodušší a zejména bezpečnější.


Rtuť je nebezpečným prvkem – zejména výpary z ní jsou jedovaté. Uživatelské nebezpečí hrozí i v případě rozbití vlastního skla teploměru. Obtížné a zejména nákladné je i jeho skladování a likvidace rtuťových teploměrů. Náklady na likvidaci jednoho teploměru jsou nakonec vyšší než jeho kupní cena. Odevzdání rtuťového teploměru ve sběrnách nebezpečného odpadu není zpoplatněno.

„Jedovatá rtuť z teploměrů většinou končí v odpadcích. Když ji zakážeme, bude to dobré pro lidi, ale také to prospěje životnímu prostředí,“ řekl místopředseda Evropské komise Günther Verheugen.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy