Atradius naléhá na české podniky: Buďte připraveni, ptačí chřipka se přibližuje

27.02.2006 | , Atradius
Tiskové zprávy


Atradius, globální pojišťovna obchodních pohledávek, varuje, že vzhledem k tomu, že se v posledních týdnech potvrdil výskyt ptačí chřipky ve Francii, Německu, Rumunsku, Rakousku a Slovensku, mají mít české podniky plány, jak se vyrovnat s důsledky případného rozšíření nemoci na své obchodní aktivity a příjmy. Atradius si je vědoma potenciálního nebezpečí pro lidi, zároveň si však uvědomuje možný komerční dopad na společnosti a již vypracovala plány pro monitorování a kontrolu rizika podniků.

Ačkoli producenti drůbeže jsou evidentně ohroženi nejvíce, Atradius upozorňuje, že i jen to nejmenší vypuknutí ptačí chřipky v zemi by mohlo poškodit různé obchodní oblasti, počínaje výrobci potravin a restauracemi, až po oblast volného času a cestování.

Evropa zatím nezná a ani nemůže znát veškeré důsledky a účinky preventivních opatření jako je likvidace ptáků nebo očkování. Čím si však můžeme být jisti, že obchodní důvěra může prudce klesat s každou další zvěstí či „odhalením“ a že společnosti musí být připraveny. Výskyty ptačí chřipky v pevninské části Evropy již vedly k likvidaci chovné i divoké ptačí populace a země rovněž zaznamenaly pokles spotřebitelské důvěry v drůbeží produkty, v důsledku čehož se prodeje snížily až o 50 %.

Markéta Stržínková, ředitelka českého zastoupení pojišťovny Atradius, říká: „Důležitou zprávou je, že by firmy neměly panikařit, ale musejí porozumět potenciálnímu riziku, jakému může být vystavena jejich podnikatelská činnost po propuknutí ptačí chřipky, a připravit si plány pro udržení kontinuity své činnosti. Producenti drůbeže a na ně napojené podniky samozřejmě o problému dobře vědí a měli by být obeznámeni s pokyny vydávanými státem. Jak však případy ptačí chřipky jinde na světě ukázaly, stejně tak jako propuknutí SARS v Asii před několika lety, mají takové zdravotní problémy na podnikání a obchod daleko širší dopad.“

Lidské oběti kmene H5N1 se dosud omezovaly na lidi manipulující s nemocnými ptáky, přičemž zdravotní odborníci tvrdí, že pojídání kuřecího masa je bezpečné. Strach z kontaminace však již vedl k poklesu prodeje drůbeže o 40 % v Itálii a k poklesu prodaných vajec v Řecku o 50 %, a to ve chvíli, kdy se v těchto zemích ptačí chřipka objevila. Spotřebitelskou důvěru jen těžko pozvednou zprávy sdělovacích prostředků, jako je například odhad, že v případě přenosu viru ptačí chřipky z člověka na člověka a vypuknutí pandemie může zemřít až 350 milionů lidí.

Podobně, jako tomu bylo při vypuknutí slintavky ve Velké Británii v roce 2001, i ptačí chřipka by mohla mít řetězový efekt pro dodavatele zásobující obchody s drůbeží, a také pro obchodníky s masem a obchodní odběratele, jako jsou výrobci potravin a dodavatelé jídla.

Atradius upozorňuje, že podniky, které jsou přímo zapojeny v těchto odvětvích, by měly sledovat aktuální vývoj, aby se vyhnuly obchodním potížím, problémům s cash-flow nebo nedobytnými dluhy v případě, že jejich zákazníci budou ovlivněni ptačí chřipkou.

Pokud se týká firem, které spoléhají na zásobování obchodů s drůbeží nebo na prodej drůbežích produktů, tak Atradius uvádí, že takové firmy by se měly pokusit redukovat riziko nedobytných pohledávek cestou diverzifikace své obchodní činnosti a hledat zákazníky v jiných oblastech nebo identifikovat nové zdroje potravin. Tak například obavy z konzumace kuřecího masa panující v Evropě vedly již v k nárůstu prodeje skandinávských lososů.

 „Atradius již vytvořil globální pracovní skupinu složenou ze zkušených pojišťovatelů, kteří monitorují vývoj po celém světě, a má již připraveny směrnice k úvěrovým rizikům. Zákazníci mohou očekávat včasná a odborná doporučení o obchodování v těchto potenciálně problematických oblastech,” pokračuje Stržínková.

Propuknutí ptačí chřipky v České republice by pravděpodobně nemělo zásadní dopad na cestování a turistický průmysl, jak tomu bylo během epidemie slintavky ve Velké Británii, avšak kdyby virus H5N1 zmutoval do formy přenosné z člověka na člověka, mohly by být důsledky zničující. Přední banka HSBC odhadla, že kdyby vznikla pandemie, mohla by na pracovištích chybět až polovina zaměstnanců. Firmy musí proto vědět, jak by fungovaly v případě, že by jejich zaměstnanci zůstali doma kvůli nemoci nebo by museli pracovat z domova, aby tak snížili riziko, že se nakazí.

V průběhu vypuknutí SARS v Asii v roce 2003 se odkládaly velké výstavy, konference a jiné akce, rušily se lety a mnoho hotelů a restaurací zaznamenalo mohutný pokles počtu hostů. Společnosti působící v oblasti volného času a dokonce i maloobchodníci by se měli podívat na své nouzové plány, aby se s poklesem zákazníků dokázali vyrovnat.

Společnosti by měly držet krok s vývojem situace sledováním stránek příslušných institucí (např. www.svscr.cz, www.ptaci-chripka.cz) a sdělovacích prostředků a udržováním kontaktu s odborníky, jakými jsou pojišťovny pojišťující obchodní pohledávky. Atradius nabízí nejen pojištění obchodních pohledávek, ale poskytuje také tržní informace o více než 45 milionech jednotlivých podniků a rovněž informace o průmyslových odvětvích a trzích po celém světě.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy