Česká exportní banka hraje v obchodu s Ruskem významnou úlohu

02.03.2006 | , Česká exportní banka
Tiskové zprávy


V rámci návštěvy prezidenta RF V.V. Putina bude zítra slavnostně podepsána Rámcová úvěrová smlouva mezi Českou exportní bankou a Vněšekonombankou pro střednědobé financování vývozu z ČR do RF. Tato smlouva umožní pružnější a výhodnější financování připravovaných projektů v oblasti spolupráce českých a ruských podniků. Úvěry na export a investice do Ruska tvoří dnes v portfoliu ČEB více než 20 % a lze předpokládat, že s rozvojem spolupráce obou zemí tento podíl dále vzroste.

Podepsáno bude také Mezibankovní ujednání mezi Českou exportní bankou, Vněšekonombankou a Gazprombankou  o podpoře financování projektu výstavby závodu na zpracování ropy v okolí Ulanbátaru, Mongolsko o kapacitě  1,5 milionu tun ročně společností VostokNěftěGaz za účasti  ČKD Nové Energo jako generálního dodavatele. Z obecného hlediska lze získání uvedené zakázky českým subjektem považovat za významný pilotní případ hledaných nových forem spolupráce českých a ruských podniků při výstavbě investičních celků, kde české subjekty nejsou pouze v roli subdodavatele. Významným aspektem je skutečnost, že se jedná o vývoz české i ruské produkce do třetí země, kde obě strany jsou připraveny využít své mechanismy podpory vývozu.

Česká exportní banka se také zúčastnila přípravy a bude se podílet ve spolupráci s ruskou bankou Rosselchozbank na financování spolupráce mezi českou společností Farmtec, a.s.a ruskou firmou MP Promcentr, Baškortostán, na výstavbě a modernizaci prvotní výroby a zpracování mléka a masa v Janaulském okrese. Jedná se o stěžejní pilotní projekt tohoto typu v rámci republikového programu Baškortostánu - spolupráce s Českou republikou v oblasti výstavby a modernizace zemědělských farem na klíč.

V navaznosti na kontrakt mezi českou společností ALTA Brno a ruskou společností Uralvagonzavod na realizaci 1. etapy projektu modernizace závodu „Uralvagonzavod“ Nižnij Tagil  ve Sverdlovské oblasti  je k podpisu je připravena  rámcová smlouva mezi Českou exportní bankou a ruskou stranou o financování tohoto projektu, který se zařadí mezi největší, jaké ČEB v Ruské federaci financovala.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy