Index PMI o výrobě v České republice

02.03.2006 | , ABN AMRO Asset Management
Tiskové zprávy


V únoru robustní růst české výrobní ekonomiky, protože nové objednávky a zaměstnanost stoupaly silným tempem

Klíčová zjištění za únor 2006:
  ▪  Výrazné zvýšení nových objednávek; růst produkce zpomaluje, ale zůstává silný
  ▪  Růst zaměstnanosti se zvedl na sedmiměsíční výšku
  ▪  Inflace vstupních a výstupních cen potlačena

Dnes zveřejněná data průzkumu ABN AMRO Czech Republic Manufacturing PMI® ukazují další zlepšení výrobních podmínek sektoru v České republice v únoru. Sezónně přizpůsobený ABN AMRO Czech Republic PMI,  který je kompozitním indexem a poskytuje jednotný obraz situace ve výrobním sektoru, signalizoval hodnotou 55.1, rovnající se prosincové čtrnáctiměsíční výšce, celkové výrazné zlepšení obchodních podmínek.

Průzkum sleduje změny v produkci, nových objednávkách, zaměstnanosti, zásobách a termínech dodání od dodavatelů a poskytuje tu nejrychlejší indikaci obchodních podmínek ve výrobním sektoru. Načtená hodnota indexu nad 50.0 ukazuje nárůst v porovnání s předchozím měsícem, načtená hodnota pod 50.0 znamená snížení.


 Zsolt Papp, vedoucí ekonom CEMA z ABN AMRO komentoval nejnovější zjištění průzkumu slovy:”Podle očekávání, pokles lednového PMI byl pouze dočasný. Prospekt blížících se růstů je podpořen silnějším vývozem a celkovými novými objednávkami. Pokles inflace vstupních cen a většinou nezměněná inflace výstupních cen je dle našeho názoru trošku překvapivá, ale zdá se, že podporuje názor, že není nutné bezodkladně zpřísnit měnovou politiku.”


V únoru byla signalizována silná poptávka po produktech českých výrobců významným růstem nových objednávek, nejsilnějším tempem růstu v sektoru za šestnáct měsíců. Mimoto, nejnovější data průzkumu naznačila zvláště silnou domácí poptávku, protože celkově nová práce rostla silnějším tempem než zahraniční objednávky.


 Výroba se v únoru zvýšila čtyřicátým prvním měsícem po sobě, a výrazným tempem. I když tempo růstu bylo nejslabší v sedmi měsících, bylo to částečně vysvětleno zvláště drsnými povětrnostním podmínkami, které narušily výrobní plány a přispěly k navýšení rozpracované práce. Výrobci se v únoru zaměřovali na zvyšující se rozpracovanost náborem zaměstnanců a zaměstnanost v sektoru rostla nejsilnějším tempem od září 2004.

Nákup vstupů českými výrobci se v únoru rozvíjel výrazným tempem. Řada podniků zvýraznila znepokojení ohledně spolehlivosti dodavatelů dodržet plnění pracovních programů (prodlužování dodacích termínů od dodavatelů pokračovalo), výsledkem byla urychlená nákupní aktivita. Toto vedlo k celkovému růstu zásob vstupů druhým měsícem po sobě. Mezitím se zásoby  výrobků snížily.

V únoru byly inflační tlaky utlumeny. Pokračoval vzestup průměrných vstupních cen, ale slabším tempem od srpna 2005, začátku období inflace. Sílící koruna měla stále deflační tlak na ceny zahraničních vstupů a výstupní ceny výrobků pro vývoz. Průměrné výrobní ceny rostly v průměru po páté za posledních šest měsíců, ale jen mírným tempem.


PRODUKCE
V únoru pokračoval výrazný rozvoj české výrobní produkce, a tempem které bylo výrazně nad průměrem roku 2005. Většina podniků u kterých se od ledna zvedla produkce uvedly, že hlavním faktorem růstu bylo zlepšení objednávek. Nicméně, tempo rozmachu se zmírnilo druhým po sobě jdoucím měsícem, což podniky částečně přisoudily krutější zimě, která narušila pracovní programy.

NOVÉ OBJEDNÁVKY
V únorovém průzkumu čeští výrobci zaznamenali nejsilnější tempo rozvoje nových objednávek od října 2004, odrážející zásadně silnou poptávku. Sezónně upravený index nových objednávek se v minulém měsíci zvedl, poprvé od září loňského roku, na 58.3, více jak třetina firem odpovídajících na průzkum zaznamenala vyšší příjem nové práce v porovnání s lednem.

NOVÉ ZAHRANIČNÍ OBJEDNÁVKY
Sezónně upravený index nových objednávek zaznamenal v únoru 55.6, zvýšení z 54.9 v minulém měsíci. Ukazoval mírné tempo zlepšení růstu nových prací obdržených českými výrobci od zahraničních zákazníků. Několik podniků uvádělo úspěchy v průběhu měsíce uzavíráním smluv s novými zákazníky.

ROZPRACOVANOST
Únorový sezónně upravený index rozpracovanosti ukazoval hodnotou 55.3 na silný vzestup nedodělané práce u českých výrobců a nejprudší navýšení v pěti měsících. Růst rozpracovanosti odrážel zvýšený tlak na operační kapacitu díky novým objednávkám, více výrobně náročným výrobkům a problémům spojeným s krutou zimou (jako např. rychlé dodání vstupů).

ZÁSOBY PRODUKTŮ NA SKLADĚ
V únoru zásoba produktů na skladě českých výrobců poklesla dvacátým prvním po sobě jdoucím měsícem a nejsilnějším tempem od října minulého roku. Mezi důvody nejnovějšího poklesu, uváděnými podniky, byla snaha uspokojit vyšší poptávku v době kdy se výrobě nepodařilo udržet krok s nárůstem objednávek. Problém byl v mnoha případech zhoršen, díky výrobě narušené krutým počasím.

ZAMĚSTNANOST
Nejnovější únorové výsledky průzkumu ukazují na další nárůst české výrobní zaměstnanosti. Mimoto, sezónně upravený index zaměstnanosti ukazoval hodnotou 52.4 nejrychlejší tempo tvorby pracovních míst v sektoru od září 2004. Podniky spojovaly zvýšený nábor zaměstnanců s vyšší potřebou výroby a podnikovými reorganizacemi na zvládnutí nově přicházejících projektů.

VÝSTUPNÍ CENY
V únoru sezónně upravený index výstupních cen zaregistrovanou hodnotou 51.4 značil další kolo inflace výstupních cen v české výrobní ekonomice na začátku roku 2006. Většina podniků, které od minulého měsíce zvedly ceny, spojovaly navýšení s vyšší cenou surových materiálů, mezd a energie. Nicméně, oceňování bylo omezeno pokračujícím zesilováním koruny a konkurenčním tlakem.

VSTUPNÍ CENY
Průměrné vstupní ceny českých výrobců se v únoru zvýšily sedmým po sobě jdoucím měsícem. Zdroj cenové inflace zaznamenaný členy průzkumu zahrnoval vyšší ceny energie, mezd a surového materiálu, jako např. kovy, cement a ropné produkty. Nicméně, tempo inflace vstupních cen bylo nejnižší v současném období inflace. Některé podniky udávaly na úspěšné vyjednávání s dodavateli, levnější zboží z dovezu bylo také zmíněno.

TERMÍNY DODÁNÍ OD DODAVATELŮ
V únoru se termíny dodání vstupů objednaných českými výrobci prodloužily, jak se prodlužovaly každý měsíc od září roku 2003. Podniky hlásily drsné povětrnostní podmínky, které přispěly k prodloužení realizační doby během měsíce, zároveň členové průzkumu pokračovali udávat nedostatek surového materiálu, jako například kovy. Přesto však bylo  celkové tempo prodlužování dodacích časů v devíti měsících nejpomalejší.

MNOŽSTVÍ NÁKUPŮ
V únoru čeští výrobci pokračovali rozvíjet nákupní operace výrazným tempem, jak ukázal poslední sezónně upravený index množství nákupů, který zaznamenal hodnotu 56.7. Zvýšené objemy nákupů byly nejvíce zaměřeny na pokrytí dosavadních výrobních požadavků, i když  náhodná evidence také naznačuje, že řada podniků se předzásobovala za účelem vytvoření bezpečnostní zásoby klíčových materiálů.

ZÁSOBA VSTUPŮ NA SKLADĚ
Úroveň vstupů držených v zásobě českými výrobci se v únorů rozšířila druhým měsícem po sobě. Navíc tempo rozvoje se od minulého měsíce mírně zvedlo. V mnoha případech, kde se zásoby zboží zvýšily, podniky uvedly, že očekávají budoucí růst pracovního zatížení a vybudovaly jisté zásoby k zabezpečení výrobních plánů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy