Lidé mimo Prahu a Brněnsko více staví, rekonstruují a berou si neúčelové hypotéky

02.03.2006 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


V regionech mimo Prahu a Jihomoravský kraj lidé mnohem více staví „na vlastní pěst“ nebo rekonstruují, půjčují si spíše na domy než na byty a také si ve větší míře berou neúčelové hypotéky. Praha, pod kterou v Hypoteční bance spadá i Středočeský kraj, a Brněnsko zase vedou v nákupu hotového bydlení a bytů. V Praze si pak lidé berou nejvyšší hypotéky z celé republiky. Vyplývá to z porovnání regionů, které provedla Hypoteční banka na kompletním vzorku hypoték poskytnutých v roce 2005. Hypoteční banka půjčila 14 638 občanům jak prostřednictvím své obchodní sítě, tak ve spolupráci s mateřskou ČSOB 18,3 miliardy Kč.

Rekordmanem v rekonstrukcích je region královéhradecký. Z celkového počtu poskytnutých hypoték zde bylo na rekonstrukce využito 12 %, zatímco Praha na posledním místě vykázala jen 4 %. Ve výstavbě pak v roce 2005 vedl kraj Plzeňský (18 %) s Královéhradeckým (17 %) v těsném závěsu. Praha skončila předposlední s podílem 11 %. V oblastech mimo Prahu a Jihomoravský kraj je také největší zájem o neúčelové úvěry. Zlínský a Karlovarský kraj vedou tabulku s 21 % úvěrů tohoto typu, žebříček opět uzavírá Praha, kde si neúčelovou hypotéku vzalo jen 9 % klientů. 

Naopak Praha a Brněnsko vedou v podílu hypoték na nákup hotového bydlení: v Praze lidé k tomuto účelu využili 69 % úvěrů a na Jižní Moravě to bylo 56 %. Poslední s podílem 42 % byl zlínský region. V Praze si lidé také berou nejvyšší úvěry. Průměr zde dosahuje 1,64 mil. Kč, zatímco průměrně poskytnutá hypotéka od Hypoteční banky v roce 2005 měla výši 1,25 mil. Kč. Regionem s nejnižší průměrnou hypotékou je Karlovarsko (897 000 Kč).

Zcela odlišné preference lidí a styl bydlení v Praze a ostatních krajích se potvrzují i pohledem na typ nemovitostí, na které si úvěry berou. Praha má nejvyšší podíl klientů, kteří si kupují byty (52 %)
a naopak nejnižší počet klientů s rodinnými domy (31 %). Naopak na Ústecku si za půjčku od Hypoteční banky byt koupilo jen 20 % klientů a rodinný dům zde stavělo 49 %. Rekordmanem ve výstavbě domů je oblast Hradce Králové s 59 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy