Komise navrhuje vložit až 500 milionů EUR ročně na pomoc pracovníkům

02.03.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Pracovníkům v EU bude v návratu do práce pomáhat nový fond s ročním rozpočtem až 500 milionů EUR, který by mohl každoročně podpořit až 50 000 pracovníků v EU, zejména v oblastech a odvětvích, kterých se nejvíce dotýkají významné změny ve struktuře mezinárodního obchodu. Nový „Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci“, který dnes Komise navrhla, poskytne jednorázovou a časově omezenou individuální podporu na služby, které mají podle konkrétní situace pracovníkům, kterých se dotkla globalizace, pomoci například formou individuálních dávek, rekvalifikací nebo poradenstvím při hledání nového zaměstnání.

Otevírání ekonomik mezinárodní konkurenci přináší nové příležitosti, pokud jde o hospodářskou dynamiku, konkurenceschopnost a vytváření vysoce kvalitních pracovních míst. Všeobecná politika, kterou Unie hodlá reagovat na náročné úkoly související s globalizací, je stanovena ve strategii pro růst a zaměstnanost, která pomáhá členským státům i občanům využívat příležitosti plynoucí z technických inovací a světových trhů, zejména pak předvídáním a aktivním řízením změn.


Ovšem nevyhnutelným dopadem globalizace a otevírání obchodu je ztráta pracovních míst v méně konkurenceschopných odvětvích. V této souvislosti by měl nový fond umožnit EU, aby byla schopna podporovat pracovníky, kteří byli propuštěni v důsledku změn souvisejících s vývojem obchodních toků.


Předseda Evropské komise José Manuel Barroso popsal úvahy, které vedly k dnešnímu návrhu: „Fond pro přizpůsobení se globalizaci vyjádří solidaritu Unie s těmi, kterých se krutě a osobně dotklo propouštění v důsledku změn ve struktuře obchodu. Bude tak pobídkou k tomu, aby se na nepříznivý dopad otevírání trhů reagovalo účinně a vhodným způsobem. Fond bude pomáhat propuštěným pracovníkům v návratu do zaměstnání, neboť chceme, aby EU byla nejen konkurenceschopná, ale i spravedlivá,“ uvedl.


Evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla dodal: „Tento fond je tu pro lidi. V globalizovaném hospodářství bohužel někteří pracovníci v konkrétních odvětvích ztrácejí zaměstnání. Vzhledem k tomu, že EU rozhoduje v oblasti zahraničního obchodu, je logické, že by měla formou nového Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci převzít odpovědnost za to, aby pracovníci, kteří o práci přijdou kvůli souvisejícím změnám v obchodu, nebyli v měnícím se hospodářství zapomenuti ani opomíjeni.“
 
Fond pro přizpůsobení se globalizaci bude jako výraz solidarity v EU doplňovat pomoc členských států na vnitrostátní, regionální a místní úrovni. Mezi jednorázové služby, vždy přizpůsobené konkrétní situaci, které bude fond hradit, patří pomoc s hledáním zaměstnání, rekvalifikace podle individuálních potřeb, podpora podnikavosti a pomoc se zakládáním živností.


Rovněž se mohou poskytovat zvláštní dočasné „doplatky k příjmu“, například dávky pro ty, kdo se účastní rekvalifikace, ale i doplňkové dávky ke mzdě pro pracovníky starší 50 let. Opatření mají pomoci pracovníkům propuštěným z nadnárodních či národních firem, včetně středních a malých podniků, najít si nové zaměstnání a setrvat v něm. Činnosti budou rozvrženy do 18 měsíců.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy