Téměř třetina lidí stráví v práci na internetu ze soukromých důvodů polovinu pracovní doby a více

02.03.2006 | , Job3000.cz
Tiskové zprávy


Výsledky lednové ankety personálního serveru Job3000.cz poukazují na šokující fakt: přístup k internetu je v zaměstnání často značně zneužíván, celých 30 % respondentů uvedlo, že na internetu ze soukromých důvodů tráví 4 hodiny denně i více. Z těch účastníků ankety, kteří mají v práci přístup k internetu, jej pouze 16 % nesmí soukromě využívat.

Anketa probíhala na personálním serveru Job3000.cz od 1. do 31. ledna letošního roku a zúčastnilo se jí 972 respondentů. Podrobné výsledky ankety ukazuje Graf 1.Naznačují trend, který souvisí se stále větším využitím internetu v zaměstnání: lidé se neostýchají vyřizovat si na internetu své soukromé záležitosti nebo si hledat zábavu v pracovní době. Celých 68 % účastníků ankety totiž přístup na internet v práci alespoň minimálně k soukromým účelům zneužívá.

Podle Josefa Nechvátala, majitele personálního serveru Job3000.cz, jsou na místě přísná opatření za frekventované a rozsáhlé zneužití internetu. Mnoho firem již přikročilo alespoň k blokování některých nejnavštěvovanějších serverů, zaměstnanci tak nemohou například využívat soukromých emailových adres, nabízených velkými portály. Na druhou stranu, internet je velmi užitečný nástroj pro vyhledávání informací, zaměstnavatelé zároveň potřebují, aby se v něm jeho zaměstnanci uměli pohybovat a dokázali rychle nalézt potřebné informace.

„Jde o to, jak efektivně vyřešit dilema mezi potřebností internetu a snadností jeho zneužití,“ komentuje Josef Nechvátal. „Samozřejmě není nejvhodnější, aby lidé v pracovní době hráli internetové hry, ale jistá míra důvěry a tolerance musí být ve zdravém pracovním ovzduší zachována,“ dodává Josef Nechvátal.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy