Ross: Nejlepší trh je ten nejvýnosnější I.

02.05.2006 | , Finance.cz
INTERVIEW


Joe Ross, jeden z nejznámějších burzovních obchodníků, navštívil Českou republiku. Přinášíme zajímavý rozhovor plný rad a zkušeností, které nasbíral za padesát let svého působení na trzích.

Joe Ross obchoduje s cennými papíry od svých 14 let a je celosvětově známý jako Mistr Trader a Investor. Na trzích zažil mnohá období růstu i poklesu, ale díky svému přizpůsobivému obchodnímu stylu a používání nízko-rizikového přístupu dosahoval konsistentních zisků. Po většinu svého života se živil jako soukromý trader a investor, ale vážné zdravotní komplikace v polovině 80. let minulého století ho donutily změnit své zaměření a on se rozhodl sdílet své znalosti s ostatními. Po svém uzdravení založil v roce 1988 společnost Trading Educators, která se soustřeďuje na výuku aspirujících traderů, jak profitovat s použitím Rossova obchodního přístupu.

Finance.cz vám tento týden přinášejí zajímavý a poučný rozhovor, který vám poskytne odpovědi na řadu otázek a případně vám dodá odvahu k investování na kapitálových trzích. Hezké čtení.

Dobrý den, patříte mezi nejznámější světové burzovní obchodníky. Kdy jste začal obchodovat? Vzpomínáte na své první kroky na kapitálových trzích?
Bylo to ve věku 22 let. Můj první obchod nebyly akcie, ale Futures na sóju na CBOT (Chicago Board of Trade, pozn. red.). Avšak úplně první obchod jsem udělal ještě dříve, asi ve věku 14 let. Nebyl jsem však příliš úspěšný  – nakoupil jsem akcie ropné společnosti, která nikdy nenalezla ropu na Filipínách.

Někde jste zmínil, že si rád vybíráte trhy, kde můžete vydělat. Jak postupujete při výběru? Pomáhají vám dlouholeté zkušenosti?
Na trzích se pohybuji relativně krátce - necelých padesát let. Při vyvíjení našich obchodních systémů a testování se vždy koncentrujeme na obchody, které vykazují vysoké procento úspěšnosti. Hledáme set-upy (optimální tržní situace, pozn. red.) a formace na grafech, které se na daném trhu pravidelně opakují a pak se zaměřujeme na obchodování tak, aby nesly zisky. Důležitá je také likvidita trhu - soustřeďujeme se výhradně na velmi likvidní trhy, kde se dá vždy prodat či nakoupit.

Rozdílné trhy vyžadují jiné obchodní metody. Jak dlouho trvá uvedení nové metody na trh?
Neustále vyvíjíme nové obchodní metody. Je to kontinuální proces, který má své zásady a pravidla. Potřebujeme se ujistit, že opravdu bude přinášet výsledky trvale i v budoucnu. Pokud časem dojde k poklesu výkonnosti daného obchodního systému, klienta včas informujeme a doporučíme ukončení obchodování, než zase dojde k obnovení úspěšnosti.

Jaký časový horizont by se měl používat při testování nové obchodní metody? Je dobré testovat danou metodu například na datech zpětně 25 let anebo preferujete menší časový horizont?
Domnívám se, že jeden rok zdaleka stačí. Nemůžete obchodovat historii. Trhy se v čase mění. Mělo by vám být úplně jedno, zda daná metoda fungovala dobře před 25 let. Mělo by vás však zajímat, zda nyní funguje. Musíte obchodovat současnost s výhledem do budoucnosti. Nemůžete změnit minulost, byť bych si to třeba i přál.

Máte nějaký oblíbený time frame (časový rámec, pozn. red.) na který se zaměřujete?
Nemám žádný time frame, který bych preferoval. Pokud daná metoda funguje a vydělává peníze, je celkem jedno, zda-li se jedná o daytrading (denní obchodování, pozn. red.), short-term trading (krátkodobé obchodování, pozn. red.), swing trading (střednědobé obchodování, pozn. red.) nebo position trading (dlouhodobé držení pozic, pozn. red.).

Existuje trh na kterém jste nikdy v životě neobchodoval?
Ano, takový trh opravdu existuje. Je to trh CFD (Contracts for Difference - kontrakty na vyrovnání rozdílů, pozn. red.).

A proč jste se tomuto trhu vyhnul?
Důvod je ten, že v USA není tento obchodní nástroj zatím dostupný. Existuje jiný regulovaný nástroj, a to SSF (Single Stock Futures = futures kontrakty na akcie, pozn. red.). Věřím však, že po vyřešení regulace, bude obliba CFD silně narůstat. Je to nádherný obchodní instrument.

S otcem jste navštěvoval CBOT. Jak moc se změnily podmínky obchodování od té doby? Ovlivnily elektronické trhy výrazněji floor obchodování?
Na pit (obchodní parket, pozn. red.) v Chicagu jsem ve skutečnosti chodil s dědečkem. Můj otec se věnoval pouze obchodováním s akciemi. V průběhu let opravdu nastaly okolnosti, které v mnohém ovlivnily obchodování. Asi nejvýznamnější změna nastala v éře prezidenta Nixona, který uvolnil Zlatý měnový standard, a tím pádem se začalo volně obchodovat s měnovými a komoditními Futures. Došlo tak i k rozvoji dluhopisových trhů. Další zásadní změnou byl nástup počítačů. Byl to velký impuls pro nástup tzv. technických obchodníků. Přelom také nastal na konci internetové bubliny, kdy FCC (regulační orgán, pozn. red.) oznámil drobným obchodníkům konec obchodování. To mělo pozitivní vliv na obchodování Futures trhu – indexů, komodit. Rapidně narostly objemy z 50.000 až na milion Futures kontraktů denně. Před deseti lety se také všechny obchody realizovaly na parketu, zatímco se dnes obchoduje především elektronicky. Pomocí internetové platformy jsou obchodníci schopni nastavit celý proces obchodování automaticky. Mám tím na mysli platformy jako Ninja, Strategy Runner, atd. Počítač vlastně obchoduje za vás a není to žádná fikce. Nyní jste schopni dělat obchody, které jste v minulosti nezvládl realizovat. Člověk to nestíhá, avšak počítač ano. Například na e-mini kontraktech můžete obchodovat po dvou tisících. Takže počítač nahrazuje i brokery. Otázkou je pouze, kdy brokeři přestanou existovat, nebo se stanou pouze výkonnými články pro zadávání obchodů.

Může chamtivost velkých hráčů přinést něco pozitivního i drobným obchodníkům?
Malý obchodník může být rychlejší a flexibilnější než oni. Pokud budete vědět, jak využívat velké hráče, získáte konkurenční výhodu. Musíte však být v pozoru, poněvadž velcí hráči hýbou a manipulují s trhem záměrně a vytvářejí tím řadu obchodních příležitostí.

Každé úterý si povídáte s vašimi příznivci. Přináší vám tato komunikace nějaké nápady či myšlenky?
Čas od času získám nějakou inspiraci. Často získávám zajímavé podněty od svých studentů. V mém případě platí, že ten, kdo vyučuje se také sám učí, a také doufám, že se i oni učí ode mne.

V publikaci The Law of Charts zmiňujete, že tyto zákony fungují na všech trzích a ve všech time frames. Nemáte obavy, že by se to mohlo změnit?
Ne, vůbec ne. Jedná se o zákony a principy, a ty se nemění. Pokud jde o zákony grafů, tak ty jsou rozhodně stejné. Nejedná se o obchodní metodu, ale o koncept, který je platný na jakémkoliv typu grafu. Je až podivuhodné, jak fungují v praxi. Já jsem je ani nevymyslel, ani nevynalezl, prostě vždy byly na trhu. Pouze jsem je na grafech objevil a následoval. Osobně si myslím, že tyto zákony odrážejí lidskou povahu. Všimnul jsem si, že fungují na různých trzích – například u spreadů. Vždy se budou vyskytovat bez ohledu na časový rámec. Prostě jsou to trvale platné zákony.

Měl jste někdy v životě pocit, že  máte na dosah Svatý grál?
Nikdy. Nikdy v životě jsem jej nehledal, a ani jej nechci najít. Prostě v něj nevěřím. Pokud vidím, že obchodní metoda je příliš dobrá, tak se hodně polekám ani ji nechci. V obchodování musíte mít ztráty. V případě, že tomu tak není, je zapotřebí pátrat po příčině.

Vzal jste si ponaučení z prvního neúspěšného a úspěšného obchodu?
Ano, tím je zachování disciplíny a sebekontroly. Není to jednoduché, trvá to dlouhou dobu. Je to kontinuální proces učení. Neustále pracuji na tom, abych byl více disciplinovaný. Díky obchodním zkušenostem v určité situaci vím, že jsem v minulosti zareagoval nesprávně. Disciplína mi nyní ukáže správnou cestu.

Máte nějaké životní krédo?
V životě se řídím Biblí. Celý můj život je založen na vědomostech z Bible a vždy mi to přinášelo velký úspěch. Můžu potvrdit, že vše potřebné k tomu stát se vynikajícím obchodníkem, najdete v této knížce. Již od ranného věku mě Bůh vede ve všech mých aktivitách. To platí i o chamtivosti, strachu a všech ostatních záležitostech, které mohou obchodníka zničit. Díky vzdělávání a víře jsem získal důvěru v sebe sama a v to, co dělám.

Pokračování příště...

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW