Faktory inflace - září 1998

27.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Faktory inflace - září 1998

V září vzrostly spotřebitelské ceny ve srovnání s předchozím měsícem pouze o 0,1 % po mírném poklesu cenové hladiny v srpnu. V minulém roce meziměsíční přírůstek indexu spotřebitelských cen v září činil 0,6 %. Na cenový vývoj v září působila zejména stagnace cen ve skupině potraviny, nápoje a tabák (v žáří loňského roku meziměsíční přírůstek spotřebitelských cen 0,7 %), růst cen ve vzdělání a naopak pokles cen ve skupinách volný čas a doprava. Cenová stagnace ve skupině potrviny, nápoje, tabák byla důsledkem mírných oboustranných cenových pohybů většiny druhů potravin. Zatímco v loňském roce působilo na růst cen potravin zejména zvýšení cen masa a masných výrobků, v letošním roce zůstaly tyto ceny v září v průměru na úrovni srpna. Ve vzdělání došlo v souvislosti se zahájením školního roku ke zvýšení poplatků v jazykových a uměleckých školách o 13,0 %, ve vysokoškolských kolejích a středoškolských internátech o 7,2 % a cen školního stravování o 3,9 %. Stejně jako loni došlo ke snížení cen ve skupině volný čas zejména v důsledku poklesu cen zahraničních i tuzemských pobytů v průměru o 9,4 %. V dopravě pokračoval, i když mírnějším tempem, pokles cen pohonných hmot (o 0,5 %).

Proti září minulého roku vzrostly spotřebitelské ceny o 8,8 %. Nejvíce se zvýšily náklady na bydlení
(o 25,8 %), z toho čisté nájemné o 22,2 %, služby spojené s bydlením o 15,4 % a náklady na elektřinu, plyn a ostatní paliva o 31,9 %. Náklady na vzdělání vzrostly o 15,0 %, na veřejné stravování a ubytování o 7,7 %, na dopravu o 4,1 %, volný čas o 4,2 % a na odívání o 5,5 %. Ceny potravin, nápojů a tabáku, které mají třetinovou váhu ve spotřebním koši, vzrostly o 4,1 %.

Míra inflace, vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních 12 měsíců proti předchozím dvanácti měsícům činila v září 11,4 %.

Pozn.: stejné období m.r. = 100


Pozn.: stejné období m.r. = 100

Pozn.: stejné období m.r. = 100

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU