Boom bytové výstavby a stěhování za prací

28.08.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bytová výstavba ve většině regionů Česka zažívá velký boom. Nejsilnější regiony jsou tradičně Praha, kraje Středočeský, Jihomoravský a pravděpodobně díky plánované stavbě automobilky Hyundai i kraj Moravskoslezský. Jak je to s cenovou dostupností bytů v regionech?

Podle Českého statistického úřadu byla v prvním pololetí 2006 na území České republiky zahájena výstavba 20.206 bytů a ve stejném období roku 2005 to bylo 17.687 bytů. To je nárůst o více než 14 %.

I přes tato silně růstová čísla se zdá, že například v Praze a okolí se prodá každý postavený byt či dům. Těch, co si na trhu hledají kupce déle než tři měsíce, je minimum. Platí to i přesto, že loni bylo v celém Česku dokončeno 32.863 bytů, což představuje meziroční nárůst více než 1,8 %. Nová výstavba oblivňuje i ceny starších bytů. Ty jsou cenově dostupnější než před rokem. Vyplývá to ze statistiky Institutu regionálních informací, který sleduje průměrné ceny bytů ve všech krajských městech.

 

Rozestavěné byty v ČR

 

Zahájené byty v ČR

 

Omezená migrace pomáhá Praze
Nechuť občanů České republiky stěhovat se za prací je značná. Z tohoto pohledu patříme k nekonzervativnějším národům v Evropě. Deformuje to jak trh s byty tak i trh práce. Přesto především metropole a její blízké okolí láká výší průměrné mzdy (ta byla v roce 2005 v Praze 24.782 Kč) a nízkou mírou nezaměstnanosti (okolo tří procent). Lze konstatovat, že pokud již dochází v našich podmínkách k nějaké migraci za prací, koncentruje se tento příliv do Prahy. Za posledních deset let se podle ČSÚ ročně ustálil tento příliv na zhruba 17 tisících lidech. V drtivé většině jde o věkovou kategorii 20 až 27 let, která se teprve chystá založit rodinu. Tyto skutečnosti výrazně ovlivňují vývoj nabídky a poptávky na realitním trhu. „Zpočátku si tito noví »obyvatelé« Prahy hledají pronájem malometrážního bytu v lokalitě, která je blízko jejich novému zaměstnání,“ popisuje vlastní zkušenosti Miluše Netolická, obchodní ředitelka společnosti Central Group.

Bod zlomu
Po zhruba třech letech u těchto lidí začne převládat snaha o vlastní bydlení a rozhlížejí se po nabídce developerů a realitních kanceláří. Většinou si uvědomí, že jejich měsíční příjmy jim již umožní dosáhnout na hypotéku a spočítají si, že je pro ně výhodnější splácet hypotéku, než platit nájemné. To je již nyní v mnoha lokalitách v Praze téměř srovnatelné s těmito splátkami. Navíc se jejich majetek v průběhu času ještě zhodnocuje.

Noví obyvatelé většinou zpočátku prohlašují, že vlastně ještě neví, jestli chtějí v Praze zůstat déle, odkazují na perspektivy v zaměstnání, na potřeby budoucí rodiny a podobně. V tomto období života hledají malometrážní byty. Devepoleři na to reagují nabídkou bytů kolem 50 m2 v cenách kolem 1,7 milionů korun. „Jelikož mnoho zájemců pochází z menších měst a jsou zvyklí bydlet především v rodinných domcích, dochází zhruba kolem jejich 45 roku k dalšímu zlomu: začínají se rozhlížet po rodinných domcích,“ doplňuje Miluše Netolická. „V závislosti na svém příjmu nejčastěji hledají na trhu bydlení kolem tří milionů korun,“ ukončuje Netolická.

Vzrůstá zadlužení
Naprostá většina Čechů je však se svým bydlením spokojena. Vyplývá to z průzkumy agentury Factum Invenio. Vlastní bydlení si financuje prostřednictvím úvěru sedmnáct procent lidí. Nejčastěji lidé využívají úvěr od stavební spořitelny nebo hypoteční úvěr. Ve vlastním bytě bydlí dvacet dva procent Čechů. Výsledkem toho však je, že se domácnosti zadlužují nejrychlejším tempem ze všech klientů, bank i nebankovních společností. Loni si vzaly o třetinu víc úvěrů než o rok dříve. Mezi novými členy  Evropské unie Česko v zadluženosti vede. Vyplývá to ze zprávy o finanční stabilitě, kterou nedávno zveřejnila Česká národní banka. Bydlení zde hraje rozhodují roli. Úvěry táhnou ze dvou třetin hypotéky. V těchto měsících lidé spěchají s pořízením bydlení i kvůli dani na stavební práce, která vzroste z pěti na devatenáct procent DPH.

Tyto úvěry si především bere tzv. střední vrstva. Podle tvrzení Centrální banky jde o kvalifikovanější dlužníky, kteří jsou schopni lépe zvážit své možnosti, než běžní dlužníci v oblasti spotřebitelských úvěrů. Věk těchto lidí Centrální banka odhaduje na zhruba 50 let., kdy si střední třída pořizuje vlastní bydlení.

Závěr
Migrace obyvatel za prací je v Česku relativně malá. Statistická data však dokazují, že některé regiony (hlavně Praha resp. střední Čechy) dokážou i z této malé migrace vytěžit. Počet obyvatel v ekonomicky nejsilnějším regionu roste a developerské firmy toho dokážou slušně vytěžit. Do jaké míry pak ovlivňuje plánované zvýšení DPH na stavební práce od roku 2008 další stavební boom v roce příštím uvidíme. Je možné, že se celý systém daně z přidané hodnoty ještě bude měnit, doba nejistoty je ale silným motivem pro urychlené zahajování nových staveb.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ