Kunovský: Byty vybíráme podle lokality a ceny

04.09.2006 | , Finance.cz
INTERVIEW


Situace na trhu s novými byty v Praze, zvýšení DPH na stavební práce, preference zákazníků při výběru bytu a spoustu dalších témat jsme probírali s Dušanem Kunovským, generálním ředitelem společnosti Central Group.

Dobrý den, velcí developeři se chystají postavit v Praze v nejbližších letech kolem 3 500 nových bytů. Je poptávka po nových bytech v Praze opravdu stále tak vysoká?
Velkou roli hraje lokalita. Pokud má dobrou dopravní dostupnost a nemovitosti jsou dobře architektonicky zpracované, je poptávka po bytech v takovéto lokalitě značně vysoká. Central Group nabízí byty a rodinné domy ve 24 lokalitách v Praze a velký důraz klade na kvalitu provedení. U všech bytů a rodinných domů nabízí společnost Luxusní provedení již v základní ceně. Samozřejmostí jsou například luxusní koupelny, plovoucí podlahy, zabezpečovací zařízení, nadstandardní vnitřní dveře s obložkovými zárubněmi a bezpečnostní vstupní dveře. U bytů cena zahrnuje také velmi pokročilé datové rozvody pro vysokorychlostní internet, satelitní příjem televize a bezpečnostní systém. Na druhou stranu nejnižší poptávka je u nemovitostí v bývalých továrních čtvrtích nebo na okrajích sídlišť.

Očekáváte nějaký zásadní zlom ve vývoji poptávky po vlastním bydlení v příštích letech?
Bytová výstavba ve většině regionů Česka zažívá velký boom. Poptávka po novém bydlení především v metropoli neustále stoupá. Velký podíl na tom má zvýšení DPH v oblasti výstavby z dosavadních pěti procent na devatenáct. Díky této daňové úpravě, která by začala platit na počátku roku 2008, se zvýší cena a trh bude předzásoben. V roce 2008 – 2009 se očekává stagnace a v roce 2010 se předpokládá opětovné oživení trhu.

Říká se, že se v Praze prodá všechno a většina ještě před samotným zahájením výstavby? Platí to stále?
Opět v tomto případě záleží na lokalitě. Naše zkušenost je taková, že u dobrých lokalit se prodá 30% nemovitostí ještě před zahájením výstavby, 60% v průběhu výstavby a 10% po jejím dokončení. Jsou však lokality jako např. bytová lokalita Mlynářka v Praze 5 – Košířích nebo lokalita Vilová čtvrť v Hostivici u Prahy, kde bylo vyprodáno půl roku před dokončením.

Kam byste zařadil Central Group na českém trhu? Pro jakého klienta jsou určeny vaše nemovitosti a na co se specializujete?
Společnost CENTRAL GROUP již dlouhou dobu zaujímá přední místo na českém trhu nového bydlení. Výhradně se specializuje na nové bydlení. V současné době nabízí nové byty, domy a parcely ve 24 lokalitách v Praze a okolí. Nabídka bytů je zastoupena jak levnějšími byty pro mladé, tak i exkluzivními mezonetovými byty se střešními terasami pro ty nejnáročnější. V rodinných domech je možné vybírat z několika typů řadových domů, dvojdomů a samostatně stojících staveb. V nabídce jsou jak stavby za velmi dostupné ceny, tak i exkluzivní domy ve vyšší cenové kategorii. Široká nabídka je i v rámci domů dokončených.

Co vaše konkurence, v čem vidíte vaše výhody a naopak slabiny vaší firmy oproti konkurenci?
Určitě hlavní výhodou je největší výběr bytů a rodinných domů. Nyní je možno vybírat ze 24 lokalit v Praze. Dále kvalita provedení - u všech bytů a rodinných domů nabízí společnost Luxusní provedení již v základní ceně. Dostupné ceny a široké možnosti financování jsou pro klienta velmi důležitým aspektem a nakonec tradice – 12 let působnosti na trhu zvyšuje důvěryhodnost společnosti.

Co je pro klienta v současnosti při výběru nemovitosti nejdůležitější? Je to cena nemovitosti, nebo spíše její lokalita a atraktivita projektu?
V první řadě záleží na požadavcích klienta a vše se odvíjí podle jeho představ. Obecně jsou ale cena a lokalita spojené nádoby.

O jaký typ nemovitosti je v ČR největší zájem?
Určitě byty do 3 milionů korun a rodinné domy do 5 milionů korun. Obecně platí – dobrá lokalita za dostupnou cenu.

Kolik projektů máte v současnosti rozpracováno a jakým způsobem nový projekt vlastně financujete?
Za dobu svého působení od roku 1994 společnost již úspěšně dokončila více než 50 developerských projektů. Nyní má v nabídce 24 lokalit nových bytů, domů a parcel. Projekty CENTRAL GROUP financuje z vlastních zdrojů, nevyužívá možnosti úvěru.

Pomáháte s financováním bydlení vašim zákazníkům, například vyřízením hypotéky?
Společnost CENTRAL GROUP nabízí nejširší možnosti financování bytů, domů a parcel na českém trhu. K pořízení nového bydlení stačí nyní jen 5% z ceny a zbývající část lze financovat z úvěru, nebo je možný odklad platby. Klienti si sami určují, jaké částky a kdy budou splácet. Všem zájemcům poskytuje CENTRAL GROUP zdarma finanční poradenství a zdarma zajišťuje také hypoteční úvěry. Dva specializovaní úvěroví poradci působí přímo v sídle společnosti. Díky tomu, že úvěroví poradci vyřizují hypoteční úvěry za více než 2 miliardy korun ročně, dokáží sjednat ty nejlepší dosažitelné podmínky hypoték na trhu.

Kde vidíte Central Group za 5 a za 10 let?
Během pěti let bychom si chtěli udržet si vedoucí postavení na trhu bydlení, rozšiřovat nabídku jak dostupného tak i luxusního bydlení. Do deseti let chceme mít pokryty hlavní české regiony a vstoupit na vybrané zahraniční trhy.

Zaměřujete se hlavně na Prahu, nebo se svými projekty míříte i do regionů?
V regionech je situace dost složitá. Jsou tam výrazně nižší prodejní ceny. Navíc ceny pozemků pro výstavbu jsou na stejné úrovni jako v okrajových částech Prahy. V Praze je možné díky konkurenci dosáhnout zajímavých cen stavebních prací, mimo Prahu ale nebylo možné se se stavebními firmami dostat pod pražské ceny. Společnost zatím zůstává se svými projekty v Praze, ale regiony bude nadále sledovat.

V regionech je asi trochu jiná situace než v Praze, nebo se pletu? Dá se říci, že by některý region mimo Prahy, nad ostatními svou atraktivitou nějak vyčníval?
Praha je na trhu bydlení určitě fenomén a v širší Praze je poměrně velký potenciál, proto zatím veškerou energii bude společnost věnovat právě jí. Za Prahu se dle mého názoru z regionů řadí Brno a Hradec Králové, s odstupem potom další regiony.

V roce 2008 se zvýší DPH na stavební práce. Jak to podle vás trh nemovitostí ovlivní a jak se na to připravuje Central Group?
Jak již bylo řečeno, počátkem roku 2008 dojde k poklesu poptávky na trhu s nemovitostmi. To by mohlo negativně dopadnout zejména na menší stavební firmy, které nedisponují velkým vlastním kapitálem. Tento stav by se ale podle expertů mohl srovnat během několika měsíců až dvou let. CENTRAL GROUP bude i nadále klást důraz právě na široký výběr lokalit bytů, domů a parcel a kvalitu zpracování staveb.

Plánujete do konce letošního roku nějaké novinky?
Určitě ano. Nyní od září přichází společnost CENTRAL GROUP s řadou novinek. V nabídce nových lokalit bytů je to především výjimečná rezidenční lokalita Metropole v Praze 5 – Zličín, další etapy prodeje v lokalitě Rezidence Park Hostivař v Praze 10 – Zahradním Městě, Rezidence Panorama v Praze 5 – Radlicích a Nové Pitkovice a Panský Dvůr v Praze 10 – Pitkovicích.  V nabídce lokalit rodinných domů je novinkou lokalita Zahradní čtvrť v Praze 9 – Újezdě a zařazení dalších etap do prodeje v Praze 10 – Pitkovicích a Dubči, v Praze 8 – Březiněvsi a v Líbeznicích u Prahy. V nabídce parcel je novinkou lokalita v Praze 6 – Nebušicích a další etapa parcel v Líbeznicích u Prahy.

Kdyby si měl Dušan Kunovský vybrat nemovitost, jaká by to byla a kde? Změnil by své stávající bydlení?
Určitě bych investoval do velmi kvalitní nemovitosti v dobré lokalitě, protože pozemků v kvalitních lokalitách velmi ubývá. Jednou z takových lokalit je např. Rezidence Panorama v Praze 5 – Radlicích. Luxusní byty v sedmi vilových domech stojí na vrcholu nabídky společnosti CENTRAL GROUP. Samozřejmostí u těchto bytů jsou např. velmi kvalitní dřevěná eurookna, dřevěné podlahy ve všech místnostech, exkluzivní koupelny, topení ve formě podlahových konvektorů a řada dalších luxusních prvků. Celý areál je uzavřený s centrální vjezdovou bránou a kamerovým bezpečnostním systémem. Díky svému umístění nad Radlickým údolím bude mít většina bytů krásný jižní výhled do krajiny. Bude zde vybudována nová přístupová cesta a schodiště přímo od lokality k metru B – Radlická, která je od ní vzdálena jen zhruba 250 metrů.

Děkujeme za rozhovor
Michal Ruml, Finance.cz

Jiří HlavenkaMgr. Dušan Kunovský, LL.M. Vystudoval právnickou fakultu na univerzitě v Cambridge ve Velké Británii, kde získal ademický titul Master of Law (LL.M.) a dále právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde získal akademický titul magistr (Mgr.). Pracoval v advokátní kanceláři se zaměřením na obchodní právo. Společnost CENTRAL GROUP řídí od jejího založení v roce 1994.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW