Podpora bydlení od státu v příštím roce klesne

08.09.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V minulém týdnu došlo ke schválení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení. Na rozdíl od letošního roku došlo k poklesu vyhrazených prostředků. Na druhou stranu zůstaly zachovány všechny dosavadní programy podpor.

Stát se snaží podporovat vlastnické bydlení různými způsoby. Může se přitom jednat o odečtení zaplacených úroků z úvěrů na bytové potřeby ze základu daně, úrokových dotací v případě vysokých úrokových sazeb z hypotečních úvěrů nebo přímo poskytování nízkoúročených úvěrů na pořízení či opravu bydlení. A právě poskytování těchto úvěrů bude tématem dnešního článku.

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) byl zřízen polovinou roku 2000 a jeho úkolem je hlavně vytvářet, akumulovat a rozšiřovat finanční prostředky určené na podporu investic do bydlení. Prostředky z Fondu jsou především určeny mladým lidem k pořízení bydlení, obcím na výstavby nájemních či opravy především panelových domů nebo družstvům na výstavby družstevních bytů. 

Důležitým faktem je, že v rámci rozpočtu SFRB jsou objemy prostředků předem určeny na konkrétní cíle. Finanční prostředky navíc přecházejí vždy do dalšího kalendářního roku a nemusí být ke konci roku vráceny do rozpočtu.

Minulý týden stále ještě stará vláda na návrh tehdejšího ministra pro místní rozvoj Radko Martinka schválila rozpočet SFRB na další rok. Podle nového rozpočtu v příštím roce nedojde ke žádným změnám v poskytovaných bytových programech. Změny se budou týkat pouze výše vyhrazených prostředků.

Celkově dojde ke snížení plánovaných výdajů o necelé čtyři miliardy korun. Musíme ale brát v úvahu, že v loňském roce byly na zmírnění důsledků povodní použity tři miliardy, které v rozpočtu na další rok vůbec nejsou připočteny.

K navýšení došlo u plánovaných poskytovaných úvěrů na výstavbu a pořízení bytů pro mladé lidi. Pro tyto účely bude připraveno 1,5 miliardy korun. Na druhou stranu se počítá se snížením prostředků určených na modernizaci bytů. Tato stopadesátitisícová podpora v letošním roce dosáhla nejvyšších čísel. Důvodem však byly již uvedené povodně.

U jiných typů dotací dojde též ke změnám. Sníží se dotace na výstavbu nájemních bytů, naopak více se přidá na výstavbu družstevních bytů. Snížení výdajů souvisí také s tím, že skončil příliv financí z Fondu národního majetku, který byl až do roku 2005 hlavním příjmem SFRB.

/>
Vybrané výdaje SFRB (v mil. Kč)
2006 2007
Dotace mladým lidem k úvěrům na výstavbu nebo pořízení bydlení 30 50
Úvěry mladým lidem na výstavbu nebo pořízení bydlení 1370 1500
Úvěry mladým lidem na modernizaci bytu 3000
(2000 povodně)
700
Výdaje celkem 9445
(3000 povodně)
5625

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Z kterých programů dostupných mladým lidem je možné žádat prostředky u SFRB:

Úvěr ve výši 300 tisíc poskytovaný na pořízení bydlení - úvěr má dobu splatnosti 20 let a úroková sazba činí 2 %. Nařízení vlády, kterým se stanovily podmínky bylo schváleno v prosinci roku 2004. Novela zákona byla podepsána v letošním srpnu.

Úvěr ve výši 200 tisíc je určen pouze na novou výstavbu. Na rozdíl od prvně uvedeného úvěru má tento o 10 let kratší dobu splatnosti a úrokovou sazbu o procento vyšší. Tato podpora byla schválena v únoru roku 2002.

Úvěr ve výši 150 tisíc je určen na modernizaci již existujícího bydlení. Splatnost je desetiletá a úrok činí 2 %. Úvěry jsou poskytovány od března 2006.

Základní podmínkou pro získání úvěru je věk nižší než 36 let. Ostatní podmínky jsou podrobně popsány v sekci Bydlení v podsekci Podpory. Najdete zde i formuláře pro podání žádosti. Počítejte však s tím, že se ani v těchto případech nevyhnete zkoumání bonity žadatele. Úvěry je také potřeba zajistit, nejčastěji ručitelským závazkem.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně poskytovaných programů podpor se můžete obrátit přímo na SFRB. Tato instituce má sídlo v Olomouci, ale též pracoviště v Praze. Od včerejška mají zprovozněny nové internetové stránky http://www.sfrb.cz/, které doznaly značných změn (k lepšímu).

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ