Jsou platby kartou na internetu bezpečné?

20.09.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Zatímco internetový obchod u nás roste a vzkvétá, přímé platby za nákupy na internetu přešlapují na místě. Důvodem je obava Čechů o bezpečnost takto provedených transakcí. Je a nebo není opodstatněná?

Pro platby za nákupy na internetu jsou ideální platební karty, ať už debetní či kreditní. Přesto je jejich používání k tomuto účelu u nás dosud v plenkách. Naopak, nejvíce jsou využívány klasické platební kanály, jako je například platba na dobírku, převodem z účtu na účet či v hotovosti. Tuto situaci mají na vině za prvé naše banky, které v minulosti svým zdrženlivým postojem i poplatkovou politikou platby kartou na internetu moc nepodporovaly, spíše naopak před ní často dokonce i varovaly.  Druhým důvodem je jak jsme již uvedli obava našinců o bezpečnost těchto plateb.

Na otázku položenou v názvu článku lze jen stěží nalézt jednoduchou a jednoznačnou odpověď. Ano i ne, často záleží na konkrétním internetovém prodejci, jeho bance a v neposlední řadě rovněž na koncových zákaznících a na tom, zda dodrží základní zásady bezpečnosti. Co lze ale s určitostí říci je, že minimálně banky svůj přístup k platbám na internetu pomalu mění a ruku v ruce se zvyšováním zabezpečení z jejich strany (např. 3D Secure) by mělo jít i většímu přijetí těchto plateb zákazníky.

Nejčastější možnosti platby přes internet:

  • Internetovým bankovnictvím – jedná se o klasický převod peněz z účtu na účet. 
  • Platební kartou – v zahraničí i u nás nejpoužívanější způsob platby za zboží nakoupené přes internet. Společnost jež kartu vydala ověří informace na kartě, odečte si provizi a uhradí částku prodávajícímu. Při standartní platbě stačí do formuláře obchodníka pouze zadat číslo karty, popřípadě ještě další kód. Technologie 3D secure (viz. níže) podstatným způsobem zvýšila jeho bezpečnost.
  • Pomocí služeb firem, jako je například PayPal – tento způsob je často využívaný k nákupům přes aukční síň eBay, jejíž je PayPal součástí. Peníze mezi kupujícím a prodávajícím jsou převáděny přes účet u společnosti PayPal.

Co je to 3D secure a čím se liší od standartní platby kartou přes internet?

Technologické řešení s názvem 3D secure podporují dvě největší světové asociace Visa a MasterCard. Svým klientům, tedy obchodníkům provozujícím internetové obchody ho začaly nabízet velké české banky (ČS, ČSOB, KB, eBanka). Zda daný internetový obchod platbu pomocí 3D Secure nabízí či nikoliv pozná klient jednoduše podle toho, zda má na svých stránkách logo Verified by Visa nebo MasterCard SecureCode. Dá se říci, že všechny velké a seriozní internetové obchody již tato loga nesou.

Podívejme se na princip platby 3D Secure. Zákazník nakupující zboží na internetu je ze stránek obchodníka přesměrován na stránky obchodníkovy banky a poté, jestliže je jeho karta zařazena v 3D Secure, je přesměrován na stránky své banky, kde vyplní potřebné formuláře (heslo, číslo karty, Piny apod.) a po ověření transakce je vrácen zpět do banky obchodníka. Při platbě uskutečněné pomocí 3D Secure jsou tedy všechny důležité údaje předávány zabezpečenou cestou a obchodník vůbec nemá přístup k informacím o platební kartě zákazníka, čímž se zcela zásadním způsobem snižuje riziko zneužití zákazníkovy platební karty ze strany obchodníka. 

Pokud nakupujete v internetovém obchodě, který není technologií 3D Secure vybaven je dobré se řídit určitými zásadami bezpečnosti:

  • Kartou plaťte jen u seriozních obchodníků využívajících protokol SSL – v levém dolním rohu by se vám měl zobrazit zámek nebo klíč a adresa začínat https://
  • Nakupujte jen u prodejců, které znáte a jste si jistí jejich důvěryhodností
  • Mějte se na pozoru před phishingem – ignorujte podezřelé e-maily a vždy si adresu webové stránky společnosti, jejíž služby chcete využít sami zadejte. Fenoménu zvanému phishing jsme se již venovali.
  • Chraňte údaje o své platební kartě – nikomu ji nepůjčujte, nenakupujte v internetových kavárnách a na neznámých počítačích a nevyhazujte účtenky do koše

Závěr:
Platební karty jsou pro platby přes internet ideálním nástrojem a s příchodem 3D Secure se pro koncové zákazníky podstatným způsobem zvýšila bezpečnost tohoto jejich použití. Pro maximalizaci bezpečnosti platby kartou za zboží nakoupené přes internet se tedy snažte využívat v maximální možné míře internetové obchody 3D Secure využívající. A v ostatních případech se vždy snažte řídit výše popsanými zásadami. Riziko zneužití vaší platební karty se tím podstatným způsobem sníží.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ