Faktory inflace - listopad 1998

27.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Faktory inflace

 

Faktory inflace - listopad 1998

 

Trend mírného snižování celkové hladiny spotřebitelských cen pokračoval i v listopadu. Úhrnný index spotřebitelských cen klesl v listopadu proti říjnu o 0,2 % (na rozdíl od loňského roku, kdy v tomto měsíci činil meziměsíční růst 0,4 %). Ne cenový vývoj v listopadu působil stejně jako v minulém měsíci pokles cen ve skupině potraviny, nápoje, tabák, dále ve skupinách doprava, zařízení a provoz domácností. Pokles cen ve skupině potraviny, nápoje, tabák byl zejména důsledkem

snížení cen masa a masných výrobků v průměru o 0,3 % a subtropického ovoce o 4,4 %. Mírně se snížily ceny i u většiny dalších potravinářských výrobků. V dopravě pokračovalo snižování cen pohonných hmot o 0,5 %. U výrobků a služeb spojených se zařízením domácností poklesly ceny pracích prostředků a domácích spotřebičů. Nejvíce vzrostly v listopadu obdobně jako v říjnu ceny odívání (o 0,4 %) v důsledku zejména zvýšení cen obuvi o 0,5 %. V ostatních výdajových skupinách byly meziměsíční cenové pohyby minimální.

Pokles indexu spotřebitelských cen v listopadu očištěný o sezónní vlivy (-0,031 procentního bodu) a vliv změn regulovaných cen, daňových úprav a jiných administrativních opatření (0,004 procentního bodu), počítaný na celém spotřebním koši, tj jádrová inflace, činil - 0,217 %.

Proti listopadu minulého roku vzrostly spotřebitelské ceny o 7,5 %. Nejvíce se zvýšily náklady na bydlení (o 25,7 %), z toho čisté nájemné o 21,4 %, služby spojené s bydlením o 15,7 a náklady na elektřinu, plyn a ostatní paliva o 32,1 %. Náklady na vzdělání vzrostly o 14,8 %, na veřejné stravování a ubytování o 6,7 na dopravu o 4,2 %, volný čas o 3,3 % a na odívání o 3,7 %. Ceny potravin, nápojů a tabáku, které mají třetinovou váhu ve spotřebním koši, vzrostly o 1,4 %.

Míra inflace, vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12-ti měsíců činila v listopadu 11,0 %.

 

Pozn: stejné období m.r. = 100

 

 

Pozn: stejné období m.r. = 100

 

v

 

Pozn: stejné období m.r. = 100

Zdroj: ČS

Ú

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU