Jak rozpoznat a eliminovat obchodní rizika

21.09.2006 | , Finance.cz
EU


Mezi největší problémy, kterým čelí společnosti podnikající v rámci Evropské unie, patří především nedostatečná znalost odlišností legislativ jednotlivých členských zemí EU.

Na základě průzkumu společnosti Marsh označilo 70 procent firem jako klíčový prvek pro své přežití při podnikání v Evropské unii dobrou znalost evropské legislativy. Bohužel až 81 procent evropských firem uvedlo, že jejich vědomosti o odlišnostech legislativ okolních členských zemí jsou pouze průměrné nebo dokonce nízké.

"Ačkoli stávající legislativa EU byla v plném rozsahu přejata i novými členskými zeměmi, datum dokončení implementace se v regionu liší až o tři roky. K tomu je třeba přičíst skutečnost, že značná část této legislativy zavádí praktiky a postupy, které jsou v mnoha kulturách zcela nové. Navíc legislativa EU je v různých zemích přijímána různou rychlostí a jednotlivé národní legislativy se od sebe v ledasčem liší. Sečteno a podtrženo, toto vše vytváří živnou půdu pro právní zmatek," uvádí Dominik Štros, manažer společnosti Marsh pro Českou republiku.

Pro rozpoznání a eliminaci obchodních rizik vytvořila společnost Marsh pro firmy ve střední a východní Evropě několik publikací. Tyto příručky jsou však určené nejen pro práci s riziky při podnikání, ale zabývají se také např. správou a řízením společností, odpovědností ředitelů a vedoucích pracovníků, ochranou zaměstnanců, právní odpovědností výrobce za výrobek či odpovědností za škody v oblasti životního prostředí. Kromě těchto praktických rad obsahují příručky i detailní informace o podnikatelském prostředí jednotlivých členských zemí Evropské unie.

 
Graf: Připravenost na právní odpovědnosti výrobce za výrobek v kandidátských zemích EU

Pozn.: Založeno na stavu procesu přičlenění v jednotlivých zemích koncem roku 2005
Zdroj: Economist Inteligence Unit (UIU)

 
"Příručky vypracované společností Marsh pomohou firmám pochopit měnící se obchodní klima v regionu a zejména jim umožní identifikovat možná rizika, s nimiž se ve svém podnikání mohou setkat. Společnostem přinesou obecné informace o stávajících a chystaných zákonech a vyhláškách, a tak zvýší jejich schopnosti (samozřejmě za spolupráce právních poradců těchto společností) vyvinout efektivní řešení k ochraně zaměstnanců, manažerů i akcionářů," dodává Dominik Štros.

Pokud tedy v současné době podnikáte na evropských trzích a rádi byste se dozvěděli, jak rozpoznat a eliminovat vaše obchodní rizika, zkuste si přečíst některou z výše zmiňovaných příruček. Objednat si ji můžete například na emailové adrese společnosti Marsh.

 

Zdroj: Marsh

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát