ČSOB a Poštovní spořitelna uvádí na trh embosovanou čipovou kartu

19.10.2006 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Do konce roku 2006 uvedou ČSOB a Poštovní spořitelna na trh embosovanou čipovou platební kartu VISA. Skupina ČSOB, leader na trhu čipových karet, tím dokompletuje nabídku svých platebních karet s čipovou technologií.

Skupina ČSOB patří v ČR z hlediska technologie i počtu vydaných čipových karet na první místo. „V České republice je vydáno přibližně 7,6 miliónu platebních karet, z toho přes 2 miliony čipových. Naši klienti vlastní 1,6 milionu karet, z toho přes 80 procent je čipových. Skupina ČSOB tedy vydala 1,3 milionu aktivních čipových karet. To staví ČSOB a Poštovní spořitelnu do pozice suverénně největšího vydavatele čipových karet na českém trhu,“ říká Pavel Prokop, ředitel útvaru karet ČSOB. Banka má navíc plně certifikované produkty elektronických karet, terminálů i bankomatů a všechna prodejní místa a bankomaty čipovou technologii již využívají.
Rozvoj čipových karet v devadesátých letech minulého století podpořily bezpečnostní, ekonomické a marketingové důvody. „Čipové karty jednoznačně zvyšují bezpečnost bezhotovostních plateb. Věříme, že rozšířením nabídky o embosované čipové karty dojde k další expanzi jejich využití,“ dodává Pavel Prokop. Jeho slova o bezpečnosti čipových karet potvrzuje fakt, že se až doposud nevyskytl jediný padělek čipové karty. Platby jsou navíc rychlejší, mohou probíhat v off-line režimu a čip s několikanásobně vyšší kapacitou lze použít k dalším doplňkovým službám.
V České republice byla historicky první čipovou kartou Maxkarta Poštovní spořitelny uvedená na trh v roce 1998 se třemi aplikacemi: identifikací na poště, standardními platebními funkcemi a elektronickou peněženkou. V tuto chvíli je Maxkarta jedinou multifunkční platební kartou na trhu.
V současnosti na sobě čipové karty stále nesou i magnetický proužek. Je to proto, že na světě zatím neexistuje jednotný přístup k čipové a magnetické technologii – jsou státy, které stále upřednostňují magnetický proužek, jiné naopak dávají zelenou čipu. „Platební karty musejí klientům umožnit použití kdekoli na světě. Proto budou ještě několik let, možná desetiletí, obsahovat jak magnetický proužek, tak i čip,“ vysvětluje Pavel Prokop. Bezpečnost využití čipové karty v ČR je v tomto směru ochráněna skutečností, že použití čipu je prioritní a zadání PIN je přitom povinné.
 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy