FNM zvýší podíl v KB na 60 procent, půjčí si na to od KOB

11.01.2000 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Na šedesát procent vzroste podíl státu v Komerční bance (KB) po skončení úpisu nových akcií. Druhé kolo začalo včera za výhradní účasti Fondu národního majetku (FNM), který dnes upíše akcie za necelých 2,2 miliardy korun a splatí je nejpozději 13. ledna 2000, řekla ČTK mluvčí FNM Jana Víšková s tím, že dvě miliardy si na to FNM půjčí od Konsolidační banky.

Objem akcií banky upsaných v prvním kole činil 7,37 miliardy korun, což jsou více než tři čtvrtiny objemu emise. FNM se nejvýrazněji podílel už na prvním kole úpisu, když upsal za více než 4,6 miliardy korun. Po skončení úpisu by základní jmění banky mělo vzrůst na 19 miliard korun.

Důvodem zvýšení základního jmění KB je posílení kapitálu banky. KB by díky úpisu nových akcií neměla mít potíže s limitem kapitálové přiměřenosti daným centrální bankou. Informace o možných potížích KB s tímto ukazatelem se objevily po zveřejnění problémové osmimiliardové transakce KB, zástupci banky však případné problémy s kapitálovou přiměřeností již dříve vyloučili.

Navýšení základního jmění až o 9,5 miliardy korun schválila valná hromada KB v květnu. Kvůli žalobě menšinového akcionáře muselo být pozastaveno, ale vrchní soud 10. listopadu žalobu zamítl a na konci listopadu nabylo toto rozhodnutí právní moci.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ