Rekord odpovědí na nabídky zaměstnání na českém pracovním trhu

13.11.2006 | , LMC
Tiskové zprávy


Na pracovní nabídky vystavené na jobs.cz a prace.cz každých 21 vteřin reaguje zájemce. To je názorná ilustrace historického rekordu 123 411 reakcí za měsíc na inzeráty volných pozic.

Evidoval ho v říjnu systém provozovatele těchto dvou  služeb společnosti LMC. Ta pokrývá zhruba tří čtvrtiny českého internetového trhu práce. 

Pro lepší srovnání, „například v lednu, který je na trhu práce nejsilnějším měsícem, to bylo 117 923 odpovědí,“ říká šéf týmu vývoje nových služeb LMC Tomáš Navarra. Velká frekvence odpovědí se podle něj dá přičíst nejen podzimním reklamním kampaním, ale i velkému ´tahu´ českého pracovního trhu. Česká ekonomika jede na plné obrátky a potřebuje ke svému růstu kvalifikované lidi. Poptávka po nich roste a není saturována. Nedostatek lidí žádaných profesí mobilizuje úsilí náborových specialistů firem: „I na trhu lidských zdrojů platí, že uspěje ten, kdo investuje a je o krok před konkurencí. Jinak si vybíráte mezi tím, co zbude,“ komentuje to Navarra. Intenzivnější náborové aktivity zpětně stimulují i stranu poptávky – uchazeče o zaměstnání. Lákavost nabídky může povzbudit k rozhodnutí i někoho, kdo se zaměstnání měnit nechystal.

Podle Navarry jsou v dnešní době právě tito lidé nejzajímavější cílovou skupinou. Lidí, kteří jsou momentálně volní a hledají nové zaměstnání aktivně, je v současnosti na trhu práce méně, než personalisté potřebují. Harmonizovaná míra nezaměstnanosti zpracovávaná statistickým úřadem Eurostat pro mezinárodní srovnání klesla v České republice k sedmi procentům. Žádaných profesí, o které zaměstnavatelé bojují, se navíc netýká. Nárůst aktivit na internetovém trhu práce je podle Navarry dán i tím, že se stále zvyšuje penetrace Internetu a sem se přesouvá trh s pracovními nabídkami.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy