Pioneer míří na německém trhu vysoko

16.11.2006 | , Pioneer Investments
Tiskové zprávy


Fondová divize UniCredit provádí reorganizaci bývalé dceřiné společnosti HVB - Activest tak, aby odpovídala jejím požadavkům.

Správce fondů Pioneer skupiny Unicredit převzal bývalou investiční společnost banky HVB – Activest a nyní se snaží zaujmout místo mezi největšími správci fondů na německém trhu. Dominik Kremer, který vede skupinu Pioneer v Německu, novinářům sdělil, že cílem je zvýšit objem spravovaných aktiv ze současných 49 000 mil eur na 75 000 mil eur v roce 2010. Proto má být posílen prodej třetích stran prostřednictvím externích kanálů. Portfolio management bude postupně přenesen do investičních center skupiny Pioneer zabývajících se příslušnými investičními třídami aktiv.  Mnichovská kancelář s přibližně 50 investičními experty však bude zachována.

„Do roku 2010 bude polovina čistých přírůstků pocházet od externích agentů. Letos bylo 0,7miliard  eur z 1,7 miliardy eur nových finančních prostředků společnosti Activest získáno z prodejů  prostřednictvím třetích stran. Otevřenou otázkou zatím zůstává, zda bude do Pioneer Investments integrována společnost Nordinvest, která spravuje aktiva Vereins- a Westbank ve výši 5, 6 miliard  eur“, uvedl Kremer.

V rámci převzetí HypoVereinsbank, koupila skupina  Pioneer Investments  skupinu Activest za 600 mil EUR. Ta  svojí velikostí zaujímá mezi německými investičními společnostmi páté místo. Pioneer působí po celém světě, má 2300 zaměstnanců a spravuje aktiva v hodnotě přibližně 250 miliard eur. Fondová divize UniCredit nyní provádí reorganizaci společnosti Activest, tak aby odpovídala jejím požadavkům.

„Odpovědnost za devět německých fondů Activest již byla převedena na mezinárodní management fondů skupiny Pioneer“, říká Kremer. „Brzy je bude následovat dalších 26  tzv. lucemburských fondů. Pět manažerů fondů Activest se kvůli tomu přestěhovalo z Mnichova do Dublinu. Vzhledem k tomu, že některé fondy se překrývají, bude produktové portfolio společností Pioneer a Activest do konce roku 2007 zúženo ze 140 na 106 fondů“.

Pioneer hodlá dosáhnout úspor z rozsahu (economy of scale) tím, že bude outsourcovat administrativu fondu. Z tohoto důvodu se 175 z 375 zaměstnanců skupiny Activest stěhuje do samostatné servisní kapitálové investiční společnosti, která se zabývá účetnictvím, výkaznictvím a kontrolou rizik, a také sjednocováním mandátů pro institucionální investory (univerzální kapitálová investiční společnost). V roce 2007 se pro tyto účely bude hledat strategický partner. Administrativu fondů  již provádí Société Générale.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy