Bez kontroly nebudou peníze, tedy ani členství

21.05.1999 | ,
Domovská stránka


K posílení systému vnitřní finanční kontroly včera Českou republiku naléhavě vyzvala Evropská komise. Zdůraznila, že jde o jednu z klíčových podmínek členství v EU - ostatní členské státy musejí mít naprostou jistotu, že se peníze daňových poplatníků dostanou k adresátům správnou cestou a při dodržení všech zásad.
"Závěr je jen jeden - kontrola musí být zabezpečena. Nebude- li, peníze z rozpočtu EU k nám vůbec nepřijdou," řekl ČTK Jiří Kuchyňa, zástupce ředitele odboru kontroly na ministerstvu financí, který vedl českou delegaci při analytickém srovnávání práva v této oblasti.
Rozpočet EU činí ročně kolem 90 miliard eur (3,6 biliónu korun), z nichž 80 procent směřuje do členských států ve formě subvencí do zemědělství a podpor na projekty v chudších regionech. Členové tyto peníze spravují, vyúčtovávají a nesou odpovědnost za jejich kontrolu.
EU nemá žádné přesné požadavky, jak má systém vnitřní finanční kontroly ve státní správě vypadat, přesně však stanoví, co všechno se musí dělat při předběžné, průběžné i následné kontrole finančních prostředků na všech úrovních, od vlády a parlamentu až po podniky, organizace a obce. Přiklání se také k tomu, aby systém zastřešovala zvláštní nezávislá instituce, nikoli tedy ministerstvo financí.
Pro ČR bude naplnění těchto požadavků především znamenat urychlenou přípravu věcného záměru novely zákona o státní kontrole, který bude podle Kuchyni předložen vládě do konce února a měl by platit od 1. ledna 2001.
Vláda už projednala návrh zákona o rozpočtových pravidlech, který stanoví také přístup k prostředkům ze zahraničí, zejména z EU. Platit by měl napřesrok, po schválení parlamentem. Oba zákony si vyžádají vydání řady vyhlášek a nařízení.
Základním principem, který EU požaduje, je podle Kuchyni stejná kontrola prostředků ze státního rozpočtu a ze zahraničí, což si vyžádá změnu mnoha zvyklostí.
Ministerstvo financí zatím neví, uvedl, kolik lidí navíc bude potřebovat k zabezpečení nového systému, ani kolik to bude stát. Začne teprve zpracovávat analýzy, které ukáží, jaké kontrolní úřady a pracoviště bude třeba zřídit, na jakých úrovních a s jakou odpovědností.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka