Světové trhy

21.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Masivní brazilské investice se odrazí ve velkém množství kávy. Produkce kávy v Mexiku, které je jejím největším exportérem do USA, vzroste v tomto produkčním období o 12 % díky příznivému vývoji počasí. Mexičtí farmáři sklidí 5,2 milionů žoků v průběhu sklizně začínajícív říjnu. Největší nárůst přichází ze států Chiapas, Oaxaca a Veracruz. Export vzroste na 4,2 milionu žoků z loňských 3,77 milionů. V Mexiku se pěstuje především odrůda arabica, se kterou se obchoduje na Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CSCE) v New Yorku. Zhruba 73 % produkce končí ve Spojených státech. Brazílie, největší světový pěstitel kávy, oznámila, že díky růstu zájmu o pěstování této plodiny by měla úroda v produkčním roce 2000- 2001 dosáhnout úrovně 40 milionů žoků, což činí zhruba 2,38 milionu tun. Dosavadního rekordu ve výši úrody bylo dosaženo v roce 1961- 1962, kdy farmáři sklidili 39,6 milionů žoků, druhá nejvyšší úroda byla sklizena v minulém roce, a to 35 milionů žoků. Letošní sklizeň se odhaduje na 24 milionů žoků. Nárůstu produkce bylo dosaženo především masivními investicemi 1,5 miliardy dolarů v posledních čtyřech letech. Díky tomu bylo vysazeno více než 1,6 milionu kávových keříků. V příštích čtyřech letech rovněž vzroste hektarový výnos z 13 na 16 žoků. V letech 2001 až 2002 by měla úroda podle hrubého odhadu klesnout na 26- 31,6 milionu žoků. Vzhledem k obavám z možného poškození rostlin mrazem nakupují někteří investoři kávu. Zatím je však příliš brzy na hodnocení. V průběhu úterního obchodování vzrostla cena kávy arabiky s červencovým dodáním, obchodované na CSCE, o 7,5 centu na 1,169 USD za libru.

Pokles stavební produkce stlačuje ceny mědi. Cena mědi klesla o více než 1 % na nejnižší úroveň za poslední tři týdny díky poklesu stavební produkce v USA. Rovněž riziko zvýšení úrokových sazeb nepřispívá cenám mědi. Nízké úrokové sazby představují i nízké ceny hypotečních úvěrů, a tím jejich větší dostupnost pro širší vrstvy obyvatelstva. Růst inflace se však projevil i v poklesu stavební produkce. Počet zahajovaných staveb klesl v dubnu o 10,1 % na sezónně očištěný počet 1,574 milionů jednotek. Stavebnictví v USA přitom představuje zhruba 40 % domácí spotřeby kovu. Nepříznivý vývoj pokračuje i ve skaldech London Metal Exchange (LME), kde stále narůstá objem uloženého kovu. Jeho velikost dosáhla rekordní úrovně 767 400 tun. Při bližším studiu se jeví jako zajímavý fakt, že ve skladech v Singapuru zásoby klesly, kdežto v Hamburku a v New Orleans vzrostly. Podle studie International Copper Study Group v prvních dvou měsících roku vzrostla těžba o 11 %, produkce rafinované mědi o 5,2 % a spotřeba o 0,6 %. Měď s tříměsíčním dodáním obchodovaná na LME klesla v úterý o 10 USD (0,6 %) na 1559 USD za tunu. Stejná měď s červencovým dodáním obchodovaná na burze Comex v New Yorku klesla o 55 centů (0,8 %) na 70,75 centu za libru.

Britská, španělská a nizozemská nezaměstnanost klesá. Množství lidí bez práce v Británii, třetí největší ekonomice v Evropě, nečekaně v dubnu kleslo, což může představovat zastavení poklesu ekonomiky. Nezaměstnanost klesla rovněž ve Španělsku a v Nizozemí. Počet britských nezaměstnaných se snížil o 17 400, přičemž ekonomové počítali s nárůstem o 5 tisíc. Míra nezaměstnanosti však zůstala nezměněna na 4,5 % představujícím nejnižší úroveň za posledních devatenáct let. Holandská nezaměstnanost klesla na 3,4 %, což je nejméně od roku 1980. Míra španělské nezaměstnanosti klesla na 17 % z 18,2 %. Největší růst zaznamenal sektor služeb. grafy na www.colosseum.cz

Zdroj: LN 20.5. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU