ČAP: Povinné ručení musí podražit

24.05.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Zuzana Holoubková Česká asociace pojišťoven (ČAP) nesouhlasí s návrhem poslanců, aby minimální sazby za povinné ručení odpovídaly v příštím roce současné výši. Podle pojišťoven by to nepostačovalo k výplatě pojistného a k tvorbě rezerv.

"Považujeme tento návrh za nereálný, protože nerespektuje rozdílný škodní průběh u jednotlivých druhů vozidel," informovala Právo ČAP. Uplatnění sazeb roku 1999 i v roce 2000 by podle asociace negativně ovlivnilo hospodaření všech pojišťoven nabízejících povinné ručení. "Řada z nich by asi zvažovala, zda vůbec požádá Ministerstvo financí (MF) o udělení licence na tento typ pojištění," sdělila ČAP.

Asociace se přiklání k sazbám, které byly vypočteny na základě kalkulačního vzorce a jsou uvedeny v pracovní verzi vyhlášky, kterou předložilo MF poslancům. "Veřejnost by jistě uvítala, že u výkonově slabších osobních automobilů a motocyklů dochází dokonce ke snížení sazeb," tvrdí pojišťovny. Povinné ručení za motocykl do 50 ccm by se podle této verze vyhlášky zlevnilo o 68 korun, pro osobní automobily do 1000 ccm by pokles činil 27 korun. S nárůstem sazeb by však museli počítat již majitelé nejrozšířenějších škodovek, kteří by místo letošních 2124 korun zaplatili 3064 Kč.

"Konkrétní sazby za povinné ručení uvedené ve zmíněném návrhu vyhlášky se nám zdály příliš vysoké," řekl Právu poslanec Milan Urban (ČSSD), který ve Sněmovně předložil pozměňovací návrh. "Povinné ručení by mělo být regulováno ještě další tři roky a minimální částky by měly v příštím roce odpovídat současné výši pojistného," upřesnil Urban. Dodal, že počítá se silnou podporou poslanců i MF.

O definitivním znění novely zákona, který by měl ukončit monopol České pojišťovny na povinné ručení, má v nejbližších dnech rozhodnout Poslanecká sněmovna.

Zdroj: Právo 21.5. 1999

Autor článku

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ