Restrukturalizace VÚB a IRB si ročně vyžádá pět až devět mld. Sk

24.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Restrukturalizace Všeobecné úvěrové banky (VÚB) a Investiční a rozvojové banky (IRB), která je od konce roku 1997 v nucené správě, si podle předběžných odhadů vyžádá v průběhu deseti let pět až devět miliard korun ze státního rozpočtu ročně, prohlásila dnes před novináři ministryně financí Brigita Schmögnerová.
"Příjmy do rozpočtu z realizace restrukturalizace a prodeje těchto dvou finančních institucí není možné očekávat," zdůraznila Schmögnerová. Příjmy z prodeje Banky Slovakia budou plynout do rozpočtu Fondu národního majetku SR, dodala s tím, že náklady na restrukturalizaci Slovenské spořitelny budou nesrovnatelně nižší než v případě VÚB.
O privatizaci těchto čtyř bank, v nichž má prostřednictvím FNM SR majetkovou účast stát, rozhodla vláda na svém zasedání minulý týden. Kabinet chce ve VÚB prodat celý podíl FNM a privatizace této instituce by se měla uskutečnit v období od května letošního roku do prosince roku 2000. Ve Slovenské spořitelně si chce stát prostřednictvím fondu ponechat 51,3procentní podíl a horizontem pro privatizaci spořitelny má být srpen roku 2000.
V případě IRB vláda předpokládá prodej strategickému investorovi, který by se měl uskutečnit do října letošního roku. Stejně i v případě Banky Slovakia vláda uvažuje o prodeji strategickému investorovi, avšak s tím, že podle předložené koncepce by měla být tato banka zprivatizována do konce roku 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU