Objem úvěrů ze stavebního spoření stále roste

27.11.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Šest stavebních spořitelen působících na našem trhu uzavřelo od začátku letošního roku do 30.9.2006 přes 334 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Také v úvěrové oblasti zaznamenávají stavební spořitelny rostoucí zájem klientů o úvěry.

Ministerstvo financí zveřejnilo komentář k základním ukazatelům vývoje stavebního spoření v České republice ke konci třetího čtvrtletí letošního roku.

Během posledního čtvrtletí si novou smlouvu o stavebním spoření uzavřelo více než sto tisíc klientů. Celkem tak bylo na našem trhu od ledna do konce září uzavřeno 334.352 nových smluv o stavebním spoření s celkovou hodnotou cílové částky přes 81 mld. Kč. Průměrná cílová částka u nově uzavřených smluv fyzickými osobami se rok od roku zvyšuje. Zatímco u smluv uzavřených v roce 2000 to bylo v průměru necelých 140 tisíc Kč, v roce 2003 kolem 200 tisíc Kč, letos k 30.9.2006  dosáhla průměrná cílová částka již 236 tisíc Kč na jednu nově uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Během prvních 9 měsíců letošního roku byla také u 225 tis. smluv o stavebním spoření navýšena cílová částka, a to o celkových 43 mld. Kč. Vzhledem k dosavadnímu vývoji se dá předpokládat, že letos bude překročen počet nově uzavřených smluv oproti loňskému roku, kdy bylo uzavřeno 430 tisíc smluv o stavebním spoření.

Nejvíce roste zájem o úvěry

Zatímco počet nově uzavíraných smluv se po prudkém poklesu na konci roku 2004 způsobeném snížením státní podpory zvyšuje jen pomalu, zájem o úvěry neustále stabilně roste. Celkový počet úvěrů se za prvních 9 měsíců letošního roku zvýšil o 36 tisíc a k 30.9.2006 dosáhl počtu 894.113. Z tohoto počtu připadá 589 tisíc na řádné úvěry ze stavebního spoření a  305 tisíc na překlenovací úvěry. Celkový objem úvěrů dosáhl k 30.9.2006 hodnoty 126,2 mld. Kč, což se příznivě projevilo i v nárůstu poměru objemu úvěrů a naspořené částky. Ten dosáhl hodnoty 37,2 % a oproti roku 2005 se tak zvýšil o 4,4 procentní body.

I když se tempo nárůstu celkového počtu úvěrů oproti minulým rokům snížilo, co se týče objemu stále dochází meziročně ke stálému zvyšování poskytnutých peněz z úvěrů a to zhruba o 20 mld. Kč ročně. Dá se tedy říci, že díky stavebnímu spoření řeší své bytové potřeby stále více lidí a půjčují si na jednu smlouvu více než tomu bylo dříve. Stavební spořitelny tomuto trendu napomáhají, neboť pro své klienty připravily řadu produktů, především překlenovacích úvěrů,  kterými se snaží přiblížit k hypotečním úvěrům.

Klient tak může získat překlenovací úvěr již i s minimálním vkladem, což před několika roky bylo nemožné. Nadále zůstává podmínka, že pokud klient využije tento typ překlenovacího úvěru, musí na rozdíl od úvěru hypotečního dále dospořovat na spořící účet stavebního spoření. Ale v některých případech, zvláště pokud se jedná o nižší úvěry, může být tato varianta lepší než využití hypotečního úvěru. Důvodem může být například zajištění úvěru. Zatímco u stavebního spoření lze úvěry do určité výše zajistit pouze pomocí jednoho či více ručitelů, u hypotečního je vždy vyžadováno zajištění úvěru zástavním právem k nemovitosti.

Pokud se podíváme na porovnání využívání hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření na bytové účely, zjistíme, že v počtu poskytnutých úvěrů vítězí stavební spoření se svými úvěry, zatímco v objemu poskytnutých prostředků jsou to hypoteční úvěry. V roce 2005 poskytly stavební spořitelny více než tři čtvrtiny všech úvěrů, které byly využity na financování bydlení. Z celkových prostředků na financování bydlení tak klientům těmito úvěry stavební spořitelny půjčily přes jednu třetinu prostředků. Z toho plyne, že průměrná výše hypotéky je daleko vyšší než u úvěru ze stavebního spoření. Úvěry ze stavebního spoření jsou tím dosažitelné mnohem širšímu počtu obyvatel než je tomu v případě hypoték.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ