Vyšetřování MF v České pojišťovně vláda na konci března zrušila

28.05.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Úkol vyšetřit provozování povinného ručení Českou pojišťovnou, který zahájilo ministerstvo financí na počátku roku, vláda svým rozhodnutím z 22. března 1999 zrušila. ČTK to sdělila Hana Burdová z tiskového oddělení ministerstva financí.
Ministerstvo nemělo a ani z kontrolního závěru Nejvyššího kontrolního úřadu nevyplývaly žádné poznatky, které by směřovaly v souvislosti s hospodařením ČP s prostředky povinného ručení k podezření z trestného činu, uvedla dnes Burdová.
"Ministerstvo k tomuto kroku přistoupilo, protože se potvrdila domněnka, že jde o rozsáhlý problém," upozornila při zahájení vyšetřování MF tisková mluvčí Jana Vargová.
Vláda 6. ledna 1999 pověřila příslušné ministry k dalšímu zpracování závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v České pojišťovně tak, aby se zjistilo, zda v této oblasti neexistuje podezření z trestného činu.
Podle tehdejších informací z vlády mělo totiž ze zjištění NKÚ vyplývat, že Česká pojišťovna přicházela ročně o miliardu korun na nevybraném pojistném z pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, které ze zákona poskytuje monopolně. Podle nálezu NKÚ měly tyto ztráty často vést k neoprávněnému zdražování povinného ručení.
ČP zjištění NKÚ důrazně odmítla. "Pracovníkům Nejvyššího kontrolního úřadu se přes opakovaná vysvětlení ze strany ČP nepodařilo vždy složitou problematiku povinného ručení zvládnout," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Michal Urban.
Pojišťovna též ihned vystavila na své internetové stránce kompletní zprávu NKÚ o kontrole hospodaření s prostředky takzvaného povinného ručení s podrobným vyjádřením k jednotlivým bodům.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ