Valná hromada KB schválila zvýšení základního jmění

31.05.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Valná hromada Komerční banky dnes schválila navýšení základního jmění KB o 7,5 až 9,5 miliardy korun z původních 9,5 miliardy korun. Základní jmění banky se tak zvýší vydáním 15 až 19 miliónů akcií na 17 až 19 miliard korun. Cena za jednu akcii je 500 korun. "Navýšením základního jmění se posílí kapitál banky, její finanční stabilita a konkurenceschopnost," řekl náměstek generálního ředitele KB Petr Budinský.
Účast na navýšení v tomto rozsahu schválila i vláda 10. května letošního roku. "Usnesení vlády rozumíme tak, že bude naplněn horní limit," dodal Budinský.
Úpis akcií bude proveden ve třech kolech. Klíčové je podle Budinského první kolo, kdy mohou akcie upisovat pouze současní akcionáři. To začne 12. července.
"Každý může upsat tolik, kolik právě má," vysvětlil Budinský. Ve druhém kole upíše pouze Fond národního majetku (FNM) až do výše 9,5 miliardy korun. "Ke třetímu kolu může i nemusí dojít, záleží na FNM," dodal Budínský. Stát drží prostřednictvím FNM v Komerční bance 48,7 procenta. Peníze státu na navýšení kapitálu v Komerční bance půjdou z prostředků FNM, kde se jako zdroj předpokládají příjmy z privatizace.
Na mimořádné valné hromadě Komerční banky v listopadu loňského roku bylo schváleno zvýšení základního jmění KB Fondem národního majetku o 129 miliónů korun formou vkladu nemovitého majetku. Tato změna však dosud nebyla zaregistrována obchodním soudem, proto není zaznamenána v účetnictví společnosti. Po zápisu tohoto vkladu do obchodního rejstříku se podíl FNM na základním jmění zvýší z 48,7 procenta na 49,4 procenta.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ