Ušetřete při nákupu vánočních dárků

07.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vánočním dárkem je stále častěji úhledná obálka s finančním obnosem uvnitř, s tím že obdarovaný si dárek koupí sám až po vánocích. Díky povánočním slevám lze takovýmto nákupem dárku ušetřit i tisíce korun.

Téma týdne: Nakupujeme vánoční dárky

K Vánocům dnes už zdaleka nepatří jen klid a pohoda, ale i shon či nervozita spojené s nákupní horečkou. Po krátkém odpočinku po dobu vánočních svátku, na nás znovu hned od 27. prosince začínají útočit vánoční výprodeje.  Slevy, které obchodníci po vánocích nabízejí dosahují v některých případech až 80% a trvají většinou až do konce ledna, často i února. Pokud tedy na vánoce dostanete obálku s větší či menší hotovostí je právě tato doba nejvhodnější pro nákupy nejvýhodnější.

Cílem obchodníků není jen zvýšit prostřednictvím slev své zisky, ale hlavně vyprázdnit své sklady pro nové zboží. I z tohoto důvodu se lze stále častěji setkat s takto vysokými slevami. Největší a nejčastější slevy jsou obchody nabízeny na sezónní zboží, oblečení, obuv a spotřební elektroniku. Ve slevě však můžete po vánocích sehnat prakticky cokoliv. V poslední době se u některých druhů zboží (především oblečení) můžeme setkat s výraznými slevami dokonce už před vánoci, povánoční slevy na toto zboží pak zpravidla bývají ještě výraznější. Záruka i podmínky reklamace jsou u slevněného zboží (pokud nemá uvedenou vadu) stejné jako u zboží beze slevy.

Není všechno zlato, co se třpytí
Slevy však nejsou všechno, při nákupu zboží ve slevě bychom měli dodržovat určitá pravidla, aby naše nákupy byly skutečně efektivní. V první řadě je důležité nepodlehnout euforii velkých slev a předtím, než danou věc zakoupíte, si důkladně promyslet, zda ji také skutečně využijete. Důležité je uvědomit si, že ty největší slevy bývají na zboží, které je jinak než ve slevě neprodejné a nabyl o ně praktický žádný zájem, což mělo určitě své důvody.

Velice často se lze setkat s případy, že obchodník před slevou zboží značně předraží, to mu pak dovolí nasadit vysoké slevy, které lákají zákazníky. Ve skutečnosti však zboží prodává s podstatně menší slevou či za normální cenu. Stejně tak se lze setkat s případy, kdy obchodník ponechá po vánocích na zboží stejnou cenu jako před vánoci, jen si na cenovku vymyslí cenu vyšší, ze které pak naoko poskytuje slevu. Záleží vždy na serióznosti daného obchodníka. Proto je dobré si zboží vybrat už před vánoci, zapamatovat či zapsat si jeho cenu a po vánocích si ověřit skutečnou výši slevy.

Výjimkou nejsou ani situace, kdy zvláště některé řetězce uvedou na letáku výrazně slevněné zboží, aby nalákaly zákazníka. Toto zboží pak nemají vůbec na skladě či jen v pár kusech, které jsou ihned vyprodány. Povánoční výprodeje jsou z výše zmíněných důvodů a častých stížností zákazníků stále častěji a důkladněji kontrolovány Českou obchodní inspekcí, nicméně určitě se vyplatí být při nákupu zboží ve slevě opatrný a dodržovat výše zmíněné zásady.

Za co nakupovat pokud došly peníze?
Povánočních slev můžete využít i pokud jste se při nákupu dárků nijak neomezili. Problémem, který je pak třeba často vyřešit je, kde na tyto nákupy vzít, když peněženka i bankovní účet zeje prázdnotou. I tato situace je řešitelná. K financování povánočních nákupů zboží ve slevě můžete využít kreditní kartu či kontokorentní úvěr.

Výhodná je především kreditní karta, a to především díky existenci bezúročného období, které je u většiny bank 45 dní a díky kterému nemusíte za půjčení peněz zaplatit ani korunu. Pokud vás kreditní karty zaujaly a máte o ně zájem můžete využít naší kalkulačky kreditních karet. Dalším produktem je kontokorentní úvěr, ten si můžete u vaší banky sjednat ke svému běžnému účtu a banka vám tak umožní jít na účtu do debetu omezeného určitým limitem.

Rada na závěr
Pokud chcete letos při nákupu vánočních dárku pokud možno co nejvíce ušetřit, a přitom se neomezit co do počtu a kvality dárku, dejte svým blízký pod stromeček jen pár hezkých drobností a výše zmíněnou úhlednou obálku s hotovostí či dárkovým poukazem uvnitř. Povánoční slevy čekají jen na vás.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky