Nezapomeňte zaplatit příspěvky včas

14.12.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete-li otálet s placením příspěvků na letošní rok, vystavujete se nebezpečí, že přijdete o státní podpory a úlevy. Především si dejte pozor u stavebního spoření, penzijního připojištění či životního pojištění.

Stavební spoření, penzijní připojištění nebo životní pojištění jsou produkty, které stát určitým způsobem podporuje. Ať už jde o státní příspěvek či daňové úlevy, je škoda těchto výhod nevyužít. Pozor však na časové lhůty. Konec roku je obdobím, kdy dochází ke zvýšenému zájmu o tyto produkty. U stavebního spoření stačí vložit na účet roční úložku na kterou lze získat maximální příspěvek ve výši 3.000 Kč (u starých smluv 4500 Kč). Penzijní připojištění je uzavírané na měsíční bázi, a tudíž není možné získat zpětně státní podporu. Máte však možnost vložit prostředky, které si pak můžete uplatit v březnovém daňovém přiznání jako daňovou úlevu a snížit si tak základ daně. Stejně lze postupovat i u životního pojištění. Pro uplatnění maximálního daňového odpočtu 12.000 Kč u penzijního připojištění se vyžaduje minimální roční vklad ve výši 18.000 Kč, u životního pojištění je to 12.000 Kč.

Pro zdárný průběh je však nutné dodržet termíny. Je zapotřebí, aby peníze byly připsány na účet finanční instituce do posledního pracovního dne letošního roku. Nestačí tedy peníze pouze poslat, ale také dbát na to, aby byl dostatečný čas k provedení transakce.

Kdy budou peníze připsány na účet závisí především na zvoleném způsobu placení. V případě bankovního příkazu počítejte s 2-3denní prodlevou. Ještě déle, až 5 dnů, trvá placení pomocí poštovní poukázky. Nejrychlejším způsobem je vložení peněz v hotovosti v bance, u které má daná finanční instituce založený účet. Dále je také možné zaplatit příspěvky v hotovosti přímo na pokladně pobočky stavební spořitelny, penzijního fondu či pojišťovny. Dávejte si však pozor, protože ne každá pobočka má zřízenou pokladnu.

Zrádné mohou být i otevírací doby finančních institucí poslední týden v roce. Nespoléhejte se na běžné pracovní hodiny. Může se stát, že zrovna vaše nejbližší pobočka bude během svátků zavřená.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ