Novinky ve zdaňování nemovitostí

22.12.2006 | , Finance.cz
DANĚ


S účinnosti od nového roku se v zákoně o dani z nemovitostí dočkáme několika významných změn. Většina změn vychází z důvodu sladění s novým stavebním zákonem nebo zákonem o pomoci v hmotné nouzi.

Daň z nemovitostí patří do skupiny tzv. majetkových daní. Dělí se na daň z pozemku a daň ze staveb. Daní z pozemků podléhají pozemky, které jsou k začátku zdaňovacího období evidovány v katastru nemovitostí podle druhů bez ohledu na jejich skutečné využívání. Výjimkou je pouze stavební pozemek, který se vymezuje odlišně. Daní ze staveb se zdaňují podle stavu k 1.1. nemovité stavby. Předmětem jsou rovněž byty a nebytové prostory včetně podílů na společných částech stavby, které jsou evidovány v katastru nemovitostí. Přesné vymezení najdete v zákoně.

S účinností od nového roku dochází právě k některým změnám v zákoně č. 338/1992 Sb. o dani z nemovitostí. Tyto změny se však dotknou až zdaňovacího období 2007. Většina novinek byla do zákona zabudována z důvodu přijetí nového stavebního zákona. 

První významnější změna se týká vymezení pojmu stavební pozemek a předmětu daně ze staveb. Nový stavební zákon rozšiřuje možnosti realizace staveb a zavádí nové pojmy, a proto bylo nutné upravit znění zákona o daních z nemovitostí ve vztahu ke stavbám realizovaným podle původní i nové právní úpravy. Došlo též k zpřesnění definice nových staveb, které budou i nadále osvobozeny od daně ze staveb.

Kromě nového stavebního zákona se na novinkách podepsal i zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který nahrazuje dosavadní zákon o sociální potřebnosti. Došlo tak ke změně terminologie a rozšíření v osobě, která příspěvky přímo pobírá nebo je osobou společně posuzovanou s osobou, která příspěvek pobírá. Osvobození pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P se v zásadě nemění.

Největší změnou, kterou novela přinesla, je možnost spoluvlastníků některých druhů pozemků podat samostatně přiznání k dani za své spoluvlastnické podíly. Tato možnost se týká pouze nezastavěných pozemků, které nejsou v katastru nemovitostí evidovány jednodušším způsobem. Tuto novinku ocení především spolumajitelé zemědělských pozemků se složitými spoluvlastnickými vztahy, jestliže nedojde k dohodě o společném zástupci. Zůstává ale možnost podat i přiznání pomoci společného zástupce. Pokud v minulých letech byla daň z pozemku přiznávána a placena společným zástupcem, bude tomu tak i nadále, pokud alespoň jeden z nich nepodá v termínu do 31.1. samostatně daňové přiznání za svůj spoluvlastnický podíl. Je však na místě upozornit na mimořádnou daňovou povinnost ve výši 50 Kč za přiznané spoluvlastnické podíly na pozemku v jednom daňovém přiznání. 

Další změnou je například snížení počtu splátek při placení daně a zvýšení částky daně na 5.000 Kč, která je splatná najednou v termínu do 31. května zdaňovacího období.

V návaznosti na popsané legislativní změny vydalo Ministerstvo financí nový tiskopis Přiznání k dani z nemovitostí, který od roku 2007 nahrazuje všechny dosavadní tiskopisy. Nový jednotný tiskopis slouží pro všechny typy daňového přiznání (řádné, dílčí, dodatečné a opravné) a pro všechny předměty daně, tj. pozemky, stavby i jednotky.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ