Současná úloha a postavení studentů na vysokých školách 2006

18.12.2006 | , Akademické centrum studenských aktivit
Tiskové zprávy


Ve dnech 14. – 15. prosince 2006 se uskutečnil již šestý ročník tradiční studentské konference „Současná úloha a postavení studentů na vysokých školách 2006“. Nad jedinou akcí tohoto druhu na území ČR konanou v reprezentativních prostorách Vysokého učení technického v Brně převzal záštitu rektor VUT v Brně, prof. Ing. Karel Rais, CSc.

V letošním roce byl jako podtitul zvolen název „Důležité momenty na študákově cestě“. Účastníci se tak věnovali okamžikům, které jsou pro vysokoškolské studenty významné a ovlivňují jejich cestu vysokou školou. Zabývali se časovým obdobím v životě studenta, které lze vymezit maturitní až státní závěrečnou zkouškou.

Konference se zúčastnilo okolo 150 účastníků – zástupců z řad studentů, pedagogů i managementu naprosté většiny veřejných, ale i státních a soukromých vysokých škol (celkem bylo přítomno 27 VŠ), dále zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Českého národního týmu Bologna Promoters, Rady vysokých školy a její Studentské komory.

Hlavním cílem konference bylo poskytnout prostor pro setkání, prezentaci názorů a výměnu zkušeností nejen ve formě připravených příspěvků, ale i následných diskusí a neformálního setkání v průběhu celé konference.

Účastníci se aktivně podíleli na vytváření závěrů konference, které budou prosazovat i po jejím skončení. Shodli se například, že je důležité, aby vzdělávání bylo systematické a kontinuální od základní školy až po vysokoškolské studium a více než dosud podporovalo aktivitu a individuální schopnosti studentů. Dále se shodli na nutnosti lepší komunikace jak mezi středními a vysokými školami, tak mezi vysokými školami a budoucími zaměstnavateli. Doporučují také MŠMT a akreditační komisi zabývat se zpřehledněním, kvalitou a systematizací oborů a jejich náplně nabízených jednotlivými vysokými školami, a usnadnit tak středoškolským studentům rozhodování při výběru vysoké školy. Účastníci se domnívají, že jedním z přístupů pro lepší dostupnost vysokých škol pro slabší sociální skupiny je zkvalitnění pedagogické a poradenské činnosti na základních a středních školách. Shodli se také na nutnosti účinné pomoci studentům s fyzickými či sociálními handicapy. Účastníci konference považují za nutné prostudovat zprávu expertů „Tertiary Review of Higher Education“, vyjádřit se k jejím závěrům a zformulovat doporučení, která by reprezentovala názory studentské obce. Je potřeba se ke studii jménem zástupců studentské samosprávy co nejdříve vyjádřit. Účastníci dále varují před plíživou ztrátou vlivu studentů na akademickou správu vysokých škol a před unáhleným aplikováním a nesystematickým výkladem doporučení ze zprávy OECD. Přítomní se shodli, že sami studenti by měli zvýšit tlak na vedení univerzit pro zvýšení kvality studijních programů poskytovaných vysokými školami. Účastníci vyzdvihli důležitost studentských organizací pro hladký vstup studenta při přechodu ze střední na vysokou školu a shodli se na potřebě jejich lepší propagace.

Tyto závěry konference slouží mimo jiné jako zpětná vazba pro činnost Akademického centra studentských aktivit (ACSA), které je bude aktivně prosazovat ve své činnosti, a je pravděpodobné, že se na výstupy z nich přímo zaměří v některých ze svých budoucích projektů, jak již dříve učinilo. Závěry z předchozích ročníků konference například iniciovaly realizaci tříletého celostátního projektu „Systematizace procesu studentského hodnocení kvality v ČR“ či podnítily ACSA k větší osvětě a výuce projektového řízení. Závěry konference budou v brzké době dostupné na webových stránkách ACSA www.acsa.vutbr.cz.

Zvláštní doprovodnou akcí byla již třetím rokem Výstava studentských organizací. Na výstavě bylo zastoupeno 21 organizací z celé České republiky, které mohly prezentovat svou činnost nejen v rámci konference, ale i v průběhu následujícího týdne, kdy je výstava přístupná všem návštěvníkům Centra VUT v Brně.

Organizátorem konference bylo Akademické centrum studentských aktivit. Akce byla pořádána ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a s Vysokým učením technickým v Brně, za podpory Českého národního týmu Bologna Promoters, Skupiny ČEZ, Poštovní spořitelny a společnosti GTS international. Bližší informace naleznete na www.acsa.vutbr.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy