Vánoce na splátky aneb jak z dluhové pasti

04.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Dluhy a půjčky. Jeden z nejpalčivějších problémů, který po Vánocích trápí stále více tuzemských domácností. Řada z nich je pak překvapena nevítanou návštěvou exekutora. Jak najít cestu z labyrintu úvěrů a půjček?

Téma týdne: Nejčastější problémy po Vánocích

Vánoční nakupovací nálada těší nejen obchodníky, ale mnout ruce si mohou i bankovní i nebankovní finanční instituce. Masivní reklamní kampaně společně s pozitivním vývojem mezd zvyšují touhu českého obyvatelstva půjčovat si. Již několik let zadlužení českých domácností vytrvale roste a stále více rodin prožívá vánoční svátky na splátky. Každé zadlužení však přináší určitá rizika, o kterých je dobré vědět a která bychom se především měli snažit minimalizovat.

Půjčka během minut, exekuce během dnů
Nedostatečná informovanost o podmínkách půjček a případných rizicích dohání nejednu domácnost k opakovanému zadlužování. Podle bankovních statistik má zhruba desetina půjček problémový charakter. Samotní exekutoři jsou ještě skeptičtější a někteří z nich hovoří dokonce o každém pátém úvěrovém případu jako problémovém. Právě exekutoři a vymahačské firmy mají začátkem roku vždy více práce. Součástí některých úvěrových smluv totiž bývá doložka umožňující nařídit exekuci mnohem rychleji než rozhodnutím soudu. Počet exekucí se tak meziročně zvýšil zhruba o pětinu, když exekutoři podle odhadů v loňském roce zazvonili u zhruba 300.000 domácností. Když už se tedy dostaneme do problémů, jak se z nich dostat a předejít návštěvě exekutora?

Neotálejte s řešením a zapojte se!
V prvé řadě je třeba problematickou situaci neodkládat, ale okamžitě řešit. Proto neotálejte a pokuste se všechno s věřitelem vyřešit hned v počátcích. Pokud bude druhá strana vidět vaši snahu, je pravděpodobné, že se domluvíte na odkladu splátek nebo prodloužení doby splatnosti. Pomoci mohou také občanské poradny, které mají s řešením takovýchto situací zkušenosti. I v tomto případě je však nutné přijít zavčas.

Rychlý, ale drahý prachy
Řada lidí, kteří se dostanou do problémů se splácením, reaguje na tuto nepříjemnost dalšími půjčkami. Ocitá se tak v nekonečném úvěrovém labyrintu, ze kterého bývá jen spletitá cesta ven. Na našem trhu objevila řada společností nabízející peníze na ruku, a to bez ručitele. U těchto půjček roční procentní sazba nákladů (RPSN) nezřídka dosahuje několikasetprocentní výše. Pokud tedy hledáte světlo na konci dluhového tunelu, vyhněte se půjčkám s neúměrně vysokým úrokem!.

Všechny dluhy u jedné banky
Jako efektivnější řešení se jeví tzv. konsolidace půjček, tj. sloučení několika různých úvěrů do jediného. Výhody tohoto kroku spočívají v kontrole nad vlastními závazky, zjednodušení administrativy spjaté s původními úvěry i úspoře celkových nákladů. Tento produkt můžeme najít v nabídce některých bankovních institucí, např. Komerční banky, BAWAG Bank nebo GE Money Bank.

Nepřeceňujte své finanční síly!
Nejlepším řešením, jak vyzrát na problémy s dluhy, je nepůjčovat si. A když už pořizujete zboží na splátky, v případě, že vaše možnosti splácení nejsou neomezené, vždy si půjčku řádně promyslete. Pokud využíváte k nákupům kontokorent nebo kreditní kartu, pamatujte na časově omezené lhůty splatnosti. V případě jejího překročení si finanční instituce účtují úroky v řádu několika desítek procent.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky