Hypoteční úvěry loni opět výrazně stouply, předpověď pro letošek je příznivá

05.01.2007 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


O 44 procent se v roce 2006 proti roku minulému zvýšil objem a o 27 procent počet hypotečních úvěrů, které poskytla občanům Hypoteční banka společně se sítí ČSOB a dalšími partnery.

Celkem 18 649 nových klientů si půjčilo 26,4 miliardy korun. Průměrná výše jednoho hypotečního úvěru tak loni vzrostla o 13 % proti roku předcházejícímu na 1,4 milionu korun.

„Výrazný růst trhu podle očekávání zůstal vloni zachován, a to i přes mírné zvýšení úrokových sazeb na trhu obecně,“ komentuje obchodní výsledky Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Zájem o hypotéky podporovaly především nejistoty ohledně zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce od roku 2007 a blížící se deregulace nájemného. Dalším stimulem byl vstřícný postup bank vůči této poptávce. Například Hypoteční banka uvedla na trh nové produkty, jež učinily hypoteční úvěry dostupnějšími, zjednodušily a zrychlily administrativní proces jejich sjednávání. „Loni jsme představili klientům unikátní produkty, jako např. čtyřicetiletou splatnost hypotečního úvěru, která snižuje výši měsíčních splátek, dále expresní ocenění bytu zdarma či předhypoteční úvěr,“ připomíná Sadil.

Poptávku po hypotečních úvěrech podpořily rovněž demografické faktory, kdy se o řešení vlastního bydlení ve velké míře zajímají silné populační ročníky 70. let. Díky dostatečné nabídce realitních, stavebních a developerských firem se v rozumné mířě vývíjely i ceny na trhu nemovitostí. „Tyto příznivé faktory budou působit také v letošním roce, kdy očekáváme další výrazné zvýšení zájmu o hypoteční úvěry, i když tak dramatických nárůstů z let 2004 a 2005 už nejspíše dosaženo nebude,“ říká Sadil. „Očekáváme, že letos všechny banky dohromady poskytnou o zhruba 20 procent větší objem úvěrů než loni.“

Hypoteční banka bude pokračovat ve zjednodušování a zrychlování svých služeb, například speciální pojištění hypoték nabídne ještě v prvním čtvrtletí. Příznivá situace na finančním trhu Hypoteční bance dovolila v počátku tohoto roku snížit úročení úvěrů. „Očekává se však, že Česká národní banka přistoupí v prvním pololetí ke zvýšení základních sazeb,“ říká Sadil a dodává: „Půjde ale pouze
o malou změnu, která atraktivitu a dostupnost hypotečních úvěrů neohrozí.“

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy