Novinkám se nevyhnula ani oblast nemovitostí

10.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Méně administrativy, certifikát autorizovaného inspektora, změna terminologie, možnost samostatného přiznání. To jsou jen některé z novinek, které si pro vlastníky nemovitosti a zájemce o vlastní bydlení připravil rok 2007.

Téma týdne: Co nám přináší nový rok 2007

První den nového roku s pořadovým číslem 2007 nabyla účinnosti řada zákonů a vyhlášek. V dlouhém seznamu legislativních úprav a změn nalezneme i novou podobu Stavebního zákona a Zákona o dani z nemovitosti. Pokud se tedy chystáte stavět nebo jste již majitelem nemovitosti, nenechte si ujít novinky, které pro vás nachystal letošní rok.

Díky ohlášení méně papírování
Předchozí zákon o územním plánování a stavebním řádu známý spíše pod názvem Stavební zákon prošel dosti výraznou rekonstrukcí. Jeho nová podoba účinná od 1. ledna by měla zájemcům o vlastní bydlení výrazně zjednodušit proces, při kterém se snaží získat povolení k stavbě. Ve svých jednotlivých paragrafech nabízí hned několik tzv. zkrácených postupů.

Bezesporu nejdůležitější změnu najdeme v § 104 Stavebního zákona a týká se jednoduchých staveb, resp. jejich ohlášení. Až doposud bylo zapotřebí územní rozhodnutí či územní souhlas, nyní k provedení jednoduchých staveb postačí ohlášení. Bezesporu nejdůležitější změnu najdeme v § 104 Stavebního zákona a týká se jednoduchých staveb, resp. jejich ohlášení. Až doposud bylo zapotřebí územní rozhodnutí či územní souhlas, nyní k provedení jednoduchých staveb postačí ohlášení. Spolu s ním musí stavebník stavebnímu úřadu doložit, že o svém stavebním záměru prokazatelně informoval vlastníky sousedních pozemků a staveb. Ti mohou do 15 dnů oznámit své případné námitky proti stavbě ode dne, kdy byli stavebníkem informováni.

Výčet staveb, na které se tato ohlašující novinka vztahuje, najdeme v odstavci 2 výše zmíněného paragrafu. Stavby, na které paragraf 104 nepomyslel, čeká dříve standardní stavební řízení, tj. je nutné požádat úřad o stavební povolení.

Kratší řízení díky inspektorům
Stavební zákon pak zavádí ve stavebním řízení novou funkci, kterou je osoba autorizovaného inspektora. Díky němu by se stavební řízení mělo zkrátit i u staveb, které nespadají do ohlašovací skupiny. U těchto staveb postačí po uzavření smlouvy s autorizovaným inspektorem opět stavbu pouze ohlásit na úřadě. K dokumentaci je třeba připojit certifikát o kontrole projektové dokumentace, vydaný inspektorem.

Kolaudace minulostí
Novou podobu má i oddíl týkající se užívání stavby. Pokud nestavíte nemocnici, školu či obchod, pak již nemusíte čekat na kolaudační rozhodnutí a stavba přechází do užívání na základě oznámení stavebnímu úřadu, které musí být dodáno nejpozději 30 dnů před předpokládaným přechodem stavby do užívání.

Novinky ve zdaňování nemovitostí
Nová koncepce Stavebního zákona si vyžádala následnou revizi několika desítek dalších zákonů. Jedním z nich je i zákon č. 338/1992 Sb. o dani z nemovitostí. Nový stavební zákon totiž rozšířil možnosti realizace staveb a zavedl nové pojmy, a proto bylo nutné upravit znění zákona o daních z nemovitostí ve vztahu ke stavbám realizovaným podle původní i nové právní úpravy.

První významnější změna v tomto zákoně se týká terminologie a vymezení pojmů. Další změnou je například snížení počtu splátek při placení daně a zvýšení částky daně na 5.000 Kč. Ovšem největší změnou, kterou novela přinesla, je možnost spoluvlastníků některých druhů pozemků podat samostatně přiznání k dani za své spoluvlastnické podíly.

Podrobnější informace o těchto i dalších novinkách, které novela zákona o dani z nemovitosti přináší, najdete v článku s názvem Novinky ve zdaňování nemovitostí.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky