Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace za prosinec 2006

09.01.2007 | , ČNB
Tiskové zprávy


Podle dnes zveřejněných údajů se meziroční inflace v prosinci 2006 mírně zvýšila na 1,7 % z 1,5 % v listopadu. Pokračuje tak pozvolný návrat inflace blíže k 3% cíli ČNB.

Meziměsíčně se cenová hladina v prosinci zvýšila o 0,2 %. Vzrostly zejména ceny potravin, které nenavázaly na svůj překvapivě utlumený vývoj z předchozích dvou měsíců. Zvýšily se také ceny odívání a obuvi, které postupně zmírňují svůj dlouhotrvající meziroční pokles. K mírným pohybům směrem nahoru došlo i u cen stravovacích a ubytovacích služeb a v oddíle rekreace a kultura. Klesly naopak ceny pohonných hmot, odrážející vývoj na světových trzích s ropou, a též ceny alkoholických nápojů.

Prosincový údaj dle očekávání dále zvýraznil odchylku cenového vývoje od stávající prognózy ČNB, zpracované v říjnu 2006. Po celé 4. čtvrtletí minulého roku byla inflace oproti prognóze utlumenější a v meziročním pohledu zakončila rok o 0,7-0,8 procentního bodu pod prognózou. Důvodem této významné odchylky je souběh několika faktorů. Do cen tabákových výrobků se stále nepromítl dopad změn spotřební daně z dubna 2006, který se pravděpodobně odsunul až do prvních měsíců letošního roku. Přes určité zrychlení v prosinci 2006 byl oproti prognóze výrazně nižší též meziroční růst cen potravin. Tyto dva faktory vysvětlují téměř dvě třetiny odchylky skutečné inflace od prognózy. Zbytek odchylky připadá zhruba stejnou měrou na ceny pohonných hmot, klesající pod vlivem nečekaně výrazného snížení cen ropy na světových trzích, a na tzv. korigovanou inflaci bez pohonných hmot. V jejím případě sice došlo ke konci roku 2006 k mírnému zrychlení meziročního tempa, jak předpokládala prognóza, to se však stále udrželo pod hranicí 1 %. Tento vývoj potvrzuje, že aktuální tlaky na inflaci z reálné ekonomiky jsou mírné a navíc jsou kompenzovány posílením kurzu koruny.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy