Rok 2007 ve znamení zdražování

12.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Letošní rok si pro nás přichystal celou řadu zdražení. Porostou ceny elektřiny, po počátečním zlevnění pravděpodobně i plynu. Víc zaplatíme i za dopravu, nájem, cigarety či televizi. Přečtěte si více v dnešním fintriku.

Téma týdne: Co nám přináší nový rok 2007

Česká ekonomika roste a nutno říci, že ve srovnání se zbytkem Evropské Unie roste poměrně rychlým tempem. Tento, jistě pozitivní, fakt s sebou však přináší i některé negativní dopady. Rychlý růst ekonomiky totiž tlačí směrem vzhůru i inflaci. České národní bance se sice aktivní měnovou politikou daří růst inflace držet na přijatelné úrovni, nicméně faktem je, že inflace pomalu roste.

My se v dnešním článku zaměříme na oblasti, kde je růst cen na základě různých (zákonem stanovených či omezených) rozhodnutí znám či alespoň v určitém rozsahu vymezen.

Elektřina podraží, plyn zlevní, ale jen dočasně
Jedním z největších zdražení projde elektřina. Podle Energetického regulačního úřadu elektřina od 1.1.2007 podraží v průměru o 7,9 procenta. Zvýšení ceny proudu se však liší podle dodavatelů. Nejvíce podraží elektřina na jihu Čech a Moravy o 8,7 % a nejméně stoupne cena v průměru o 7,6 % v západních Čechách, severních Čechách, středních Čechách, východních Čechách a na severní Moravě. Všichni odběratelé elektřiny si od 1.1.2007 mohou svobodně zvolit svého dodavatele elektrické energie a tím si snížit své náklady na odběr elektřiny. Konečná cena dodávky elektřiny se skládá ze složek regulovaných Energetickým regulačním úřadem a ze složek neregulovaných. Mezi regulované patří ceny za služby spojené s dopravou elektřiny od výrobce ke konečnému zákazníkovi , neregulovaná je pak cena za vlastní elektřinu, která závisí na nabídce jednotlivých obchodníků a výrobců elektřiny.

Pozitivní je, že na základě vyhlášení Energetického regulačního úřadu zlevní zemní plyn. Od ledna příštího roku zlevní v průměru o 4,2 %. Nejvýrazněji bude cena plynu snížena ve středních Čechách, naopak nejméně plyn zlevní v jižních Čechách Tyto ceny pro domácnosti jsou však poslední, které Energetický regulační úřad vyhlašoval, protože k 31.3.2007 regulace končí a trh s plynem se zcela liberalizuje. Z toho vyplývá, že konečné ceny si tak bude určovat již sám plynárenský podnik. Dá se očekávat, že tento fakt odstartuje vlnu postupného zdražování plynu.

Deregulace nájemného přichází
Nájemné je další z oblastí, kde je růst cen přesně vymezen zákonem, tedy alespoň pokud jde o regulované nájemné. Nájemné tržní by i díky růstu ceny nájemného regulovaného mělo v příštím roce stagnovat a jeho ceny zůstanou na úrovni letošního roku. Deregulaci nájemného má na svědomí nový zákon č.107/2006 Sb., který umožňuje jednostranné zvýšení nájemného pronajímatelem kdykoli po dobu čtyř let a to od ledna 2007 do konce roku 2010. Podle ministerstva pro místní rozvoj dosáhne roční růst v průměru 19,2 %. O kolik v jednotlivých lokalitách regulované nájemné poroste a o způsobu jeho výpočtu jste si u nás již mohli přečíst v článku s názvem Nájemné poroste. Spočítejte si o kolik!

Zdraží i televize, cigarety či doprava
Od ledna zdražují i koncesionářské poplatky, jejichž výše stoupla o dvacetikorunu na 120 korun měsíčně. Tyto poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů České televize a jejich zvýšení by mělo ČT kompenzovat propad příjmů způsobený omezením reklamy.

Od začátku roku bylo na našich dálnicích zavedeno elektronické mýtné. S tím by mělo dojít ke zdražení autobusové dopravy. Dálkové autobusy jsou totiž vozidla s hmotností nad 12 t a ta budou mít povinnost od nového roku platit na dálnicích mýto. Průměrná výše mýta je podle informací z ministerstva dopravy 4,05 Kč za jeden kilometr zpoplatněného dálničního úseku. Díky tomu dálkový autobus jedoucí z Brna do Prahy zaplatí za mýto přibližně 800 Kč. Do ceny jedné jízdenky se tak mýto může promítnout až ve výši 20 Kč.

Poslední zdražení, které dnes zmíníme se týká cigaret. Zvýšení spotřební daně by mělo podražit krabičku cigaret o 8 až 10 korun. Novela zákona začne platit od prvního března letošního roku, ke zdražení však s největší pravděpodobností dojde později, výrobci a prodejci tabáku se totiž s největší pravděpodobností předzásobí produkty vyrobenými ještě za nižší daň.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky