ČSSZ vyřešila už více než polovinu žádostí o přepočet vdovského důchodu

16.01.2007 | , ČSSZ
Tiskové zprávy


Celkem 129 443 žádostí o úpravu či obnovení výplaty vdovského důchodu dle zákona č. 267/2006 Sb. evidovala k 11. lednu 2007 Česká správa sociálního zabezpečení. Z toho už 71 996 žádostí, tedy více než 55 %, vyřešila.

V 17 717 případech ČSSZ rozhodla kladně a upravila ženám jejich vdovský důchod či obnovila jeho výplatu. V ostatních případech (75 % žádostí) musela ČSSZ vydat zamítavé rozhodnutí, protože žadatelky na úpravu či obnovení výplaty vdovského důchodu podle zákona neměly nárok.    

Nárok na  úpravu či obnovení výplaty vdovského důchodu mají podle novely zákona o důchodovém  pojištění  ty ženy,  jejichž  manžel  zemřel  před 1. lednem 1996 a celkový úhrn dvou důchodů (např. vdovského a starobního), na které měly nárok, překračoval pevně stanovené maximum platné v době vzniku souběhu. Tyto ženy pak dostávaly buď nižší vdovský důchod nebo na vdovský důchod vůbec neměly nárok. Vůbec neměly nárok na vdovský důchod podle dřívější právní úpravy ty ženy, jejichž samotný starobní nebo invalidní důchod, který pobíraly, dosahoval maxima určeného pro úhrn dvou důchodů.

Je třeba ale zdůraznit, že i v současné době platí to, co platilo dříve: při souběhu dvou důchodů náleží vyšší důchod v plné výši a z nižšího pouze jedna polovina. Pokud tedy například  žena pobírala vdovský důchod zkrácený na polovinu z důvodu souběžné výplaty starobního nebo jiného důchodu a tato polovina už nebyla dále krácena kvůli pevně stanovenému maximu, nemá žena na úpravu vdovského důchodu nárok.

Další podmínkou, kterou je třeba  splnit proto, aby  ČSSZ mohla  vdovský  důchod  přepočítat či  nově  začít  vyplácet  je,  že  k  1. červenci 2006 měla žadatelka po manželovi, k jehož úmrtí došlo před 1. 1. 1996, na vdovský důchod stále nárok.

O úpravu či obnovení výplaty vdovského důchodu je třeba písemně požádat Českou správu sociálního zabezpečení. Speciální formulář „Žádost o uvolnění důchodu vdov dle zákona č. 267/2006 Sb.“ je dostupný na webu ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove.asp. Žádost lze sepsat přímo na příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ. Další informace včetně příkladu najdete v již dříve vydané tiskové zprávě na adrese http://www.cssz.cz/tisk/06/061102.asp .

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy