Pořizujete bydlení? Zkuste úvěr od státu!

23.01.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vlastní bydlení nyní pořizují populačně silné sedmdesáté ročníky, roste tak zájem o levně úročené úvěry od státu. Stát v současnosti poskytuje tři úvěry mladým rodinám. Přečtěte si, které to jsou a jak o ně požádat.

Levné úvěry od státu jsou spolu s podporou poskytovanou ke stavebnímu spoření, úrokových dotací a odpočtu úroků od základu daně z příjmu fyzických osob jednou z nejdůležitějších forem státní podpory bydlení. Státní půjčky poskytuje Státní fond rozvoje bydlení (dále jen SFRB), a to osobám žijícím v manželství, přitom alespoň jeden z manželů v roce podání žádosti musí být mladší 36-ti let. Dále také samostatným osobám, které v roce podání žádosti nedosáhly 36-ti let věku a pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě.

Úvěr pro mladé rodiny na pořízení bydlení
Úvěr může být poskytnut až do výše 300 tisíc Kč, je splatný nejdéle do 20 let a úročí se dvěma procenty ročně. Na žádost příjemce úvěru může být počátek splácení jistiny úvěru odložen nejdéle na dobu deseti let ode dne, kdy bylo s čerpáním úvěru započato. Po dobu tohoto odkladu příjemce splácí pouze úrok. Celková doba splatnosti však nesmí překročit 20 let. Ze  sociálních, rodinných a jiných závažných důvodů může Fond povolit přerušení splácení jistiny úvěru, nejdéle však na dobu dvou let. V takovém případě se doba splatnosti úvěru prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení.
Úvěr je možno využít k financování:

  • výstavby bytu podle zákona o vlastnictví bytů
  • výstavby bytu v rodinném domě
  • výstavby bytu formou změny stavby, kterou vznikne byt z prostorů původně kolaudovaných k jiným účelům než k bydlení
  • koupě bytu
  • koupě rodinného domu s jedním bytem úhrady za převod členských práv a povinností v bytovém družstvu, stane-li se příjemce úvěru nájemcem družstevního bytu.

Velikost bytu nebo rodinného domu není limitována. V případě, že byt je pořizován výstavbou, bude v případě narození dítěte v době po uzavření úvěrové smlouvy nesplacená část jistiny úvěru snížena o 30 tis. Kč za každé narozené nebo osvojené dítě.

Úvěry pro mladé na modernizaci bytu
Úvěr může být poskytnut do výše 150 000 Kč, úročí se 2% úrokovou sazbou ročně a je splatný nejdéle do 10 let ode dne, kdy bylo započato s jeho čerpáním. Úročení vyčerpané části úvěru začíná dnem zahájení čerpání úvěru. Příjemce úvěru musí zahájit jeho čerpání do jednoho roku a ukončit do dvou let ode dne uzavření smlouvy. Úvěr se splácí pravidelnými měsíčními splátkami zahrnujícími splátku jistiny a úroku na účet uvedený v úvěrové smlouvě. Příjemce nebo nabyvatel může kdykoliv zaplatit mimořádné splátky, které vedou k předčasnému splacení úvěru nebo jeho části.
Modernizací se rozumí:

  • stavební nebo udržovací práce na bytovém nebo rodinném domě, pokud je ve vlastnictví, nebo spoluvlastnictví žadatele
  • stavební nebo udržovací práce na bytu ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví žadatele podle zákona o vlastnictví bytů, včetně stavebních úprav nebo udržovacích prací týkajících se společných částí domu
  • stavební nebo udržovací práce na bytu v bytovém domě nebo rodinném domě, pokud je ve vlastnictví bytového družstva, jehož je zakladatel členem a zárověň nájemcem takového bytu
  • připojení bytového domu, rodinného domu nebo domu s byty ve vlastnictví podle zvláštního předpisu k veřejným sítím technického vybavení, je-li žadatel vlastníkem nebo spoluvlastníkem připojované stavby

Úvěry pro mladé na novou výstavbu
Maximální výše úvěru je 200 tis. Kč, je úročen 3% p.a. a čerpání úvěru se musí zahájit do 2 let od podpisu úvěrové smlouvy. Úvěr je splatný do 10 let ode dne, kdy bylo započato s jeho čerpáním je možné ho kombinovat s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotékou.
Úvěr lze použít na:

  • výstavbu bytu podle zákona o vlastnictví bytu
  • výstavbu rodinného domu s jedním bytem
  • změnu stavby, kterou vznikne byt z prostorů, které byly kolaudovány k jiným účelům než k bydlení

Vyplněné žádosti doložené přílohami lze zasílat poštou na adresy:

  • žadatelé z Čech - 110 00 Praha 1,  Dlouhá 13 
  • žadatelé z Moravy - 771 00  Olomouc, Dolní náměstí 9

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ