Podpory hypoték letos zatím nejasné

05.01.2000 | ,
BYDLENÍ


Pro občany s průměrnými platy zůstávají hypoteční úvěry stále nedostupné

Pro občany s průměrnými platy zůstávají hypoteční úvěry stále nedostupné

Pokles úrokových sazeb v loňském roce může vést ke snížení státní dotace k úrokům z hypotečních úvěrů.

Zda bude stát i v letošním roce přiznávat občanům, obcím a bytovým družstvům stále čtyřprocentní nebo již jen tříprocentní dotaci k úrokům z hypotečních úvěrů, se rozhodne tento měsíc. Pokud průměrný tržní úrok loni poskytnutých hypoték klesl pod deset procent, dotoval by stát hypotéky na novou bytovou výstavbu již jen třemi procenty. "V současné době děláme propočty. Kolísá to těsně kolem deseti procent, výsledky budeme mít v druhé polovině ledna," řekl našemu listu šéf sekce politiky bydlení Ministerstva pro místní rozvoj Jan Wagner.

Případné snížení dotace by podle mluvčího Českomoravské hypoteční banky Františka Pavelky platilo od 1. března. Například u hypotečního úvěru jeden milión korun s úrokovou sazbou 9,4 procenta a splatností dvacet let představuje měsíční splátka 9256 korun. Čtyřprocentní dotace k úrokům a možnost odečítat úroky z hypoték od základu pro výpočet daně z příjmu fyzických osob snižují měsíční splátku na 5478 korun. Při snížení dotace na tři procenta by však měsíční splátka vzrostl

a na 5942 korun. Tento model platí pro rodinu s dvěma dětmi, manželkou v domácnosti a příjmem manžela 35 tisíc korun hrubého měsíčně. Pro rodiny s průměrnými příjmy, kterých je v České republice většina, tak hypotéky zůstávají nadále nedostupné. Jak totiž uvedl Pavelka, při nižším příjmu by již výše uvedená modelová rodina neprošla hodnocením banky a úvěr by nezískala.

Přesto je cena hypotečních úvěrů na historicky nejnižší úrovni od roku 1995, kdy vláda rozhodla o jejich podpoře. Odborníci poukazují na to, že hypotéky jsou při využití státních podpor cenově srovnatelné s úvěry ze stavebního spoření.

K poklesu úrokových sazeb hypoték docházelo loni průběžně celý rok v důsledku snižování sazeb Českou národní bankou a z původní úrovně kolem 12 procent klesly na zhruba 9 procent ke konci loňského roku.

V návrhu rozpočtu pro letošní rok vláda vyčlenila na podporu hypotečního úvěrování 400 miliónů korun, což je ve srovnání s loňskem o 150 miliónů více. Zvýšení však podle expertů reflektuje zejména skutečnost, že od loňského podzimu získaly možnost čerpat státní úrokové dotace také obce a bytová družstva. V letošním roce tak lze z jejich strany očekávat zvýšenou poptávku.

K získání nového bytu však letos občanům prakticky nepomohou státní bezúročné 200tisícové půjčky. Na ně vláda vyčlenila 60 miliónů, zatímco loni to bylo 1,45 miliardy korun.

Zdroj: HN z 5. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ