Ministerstvo financí chce letos zvýšit nájemné o osm procent

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Šéf financí je proti úplné deregulaci cen na trhu se silnými lokálními monopoly

Šéf financí je proti úplné deregulaci cen na trhu se silnými lokálními monopoly.

Téměř o třetinu má vzrůst nájemné do roku 2002. V letošním roce navrhuje Ministerstvo financí (MF) jeho zvýšení o osm procent a v následujících dvou letech pak o deset procent. Naposledy vzrostly ceny nájemného loni v červenci. Nájemné by se mělo měnit ve vazbě na pohyb cen stavebních prací. Vyplývá to z materiálu o úpravě regulovaných cen, který úřad předkládá k veřejné diskusi prostřednictvím internetu.

"Není to direktivní plán, je to studie, jak by mohlo postupovat uvolňování úředně stanovených či věcně usměrňovaných cen do roku 2002," uvedl k materiálu mluvčí MF Libor Vacek. Návrh MF obsahuje věci, které jsou již známé, například plán deregulací energií, který je stanoven napevno listopadovým vládním usnesením, další položky jsou odhadem ministerstva. Vláda dala za úkol projednat návrhy ještě v tripartitě.

V

icepremiér a ministr financí Pavel Mertlík ale nepodporuje úplnou deregulaci nájemného. Trh s byty je trhem, kde existují silné lokální monopoly, které musí být regulovány, neboť nemají odpovídajícího protihráče, uvedl včera na TV Nova.

U celkových cen te

lekomunikačních služeb MF nepředpokládá v příštích letech výraznější růst. Navíc by mělo dojít k postupnému snižování cen hovorného obdobně, jako je tomu v zemích s již liberalizovaným trhem těchto služeb. "Zvyšování cen lze očekávat u používání účastnické telefonní stanice (měsíční paušál), kde Telecom vykazuje nadále ztrátu," říká MF.

Poslední z úředně stanovených cen, jízdné v osobní železniční dopravě, by se mělo podle návrhu MF letos zvýšit o deset procent a v následujících dvou letech o pět procent. "Tyto odhady vycházejí z úvahy, že ztráta osobní železniční dopravy by neměla být dále prohlubována, a tím vytvářet tlak na zvyšování dotací ze státního rozpočtu," uvádí návrh MF. Jízdné u tohoto druhu dopravy dnes pokrývá jen asi čtvrtinu nákladů.

V případě tepla MF uvažuje do roku 2002 s možným nárůstem cen o tři až šest procent ročně ve vazbě na změny cen topných medií a ostatních nákladových položek. V případě tepla také zatím ještě nebyla sjednocena sazba DPH jako u ostatních energií, což by se proje

vilo jednorázovým zvýšením cen tepla o 16,2 procenta. Vláda proto požaduje při vstupu do Evropské unie odklad do roku 2005.

Dopad změn regulovaných cen do výdajů průměrné domácnosti se v jednotlivých letech pohybuje v rozmezí 287 až 300 korun měsíčně, odhaduje MF. Roční vliv na míru inflace je odhadován zhruba 1,9 až 2,0 procentního bodu. Zvýšení výdajů bude části domácností, zejména domácnostem důchodců a rodinám s dětmi s trvale nízkými příjmy, nahrazeno sociálními dávkami.

Zdroj: HN z 10. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU