Výdaje na reklamu k povinnému ručení byly proti očekávání vyšší

04.01.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Výdaje na reklamní kampaně k povinnému ručení byly zřejmě vyšší, než pojišťovny očekávaly. Skupina nerozhodnutých a tedy nepojištěných motoristů byla totiž poměrně velká až do poslední chvíle. K vyšším výdajům na reklamu vyprovokovalo pojišťovny i silné vystoupení České pojišťovny, která do kampaně investovala poměrně velké prostředky a strhla ostatní, řekl Štěpán Wolde z mediální společnosti IP Praha, která mimo jiné zpracovává odhady výdajů na reklamu v ČR.

IP Praha přitom v polovině roku odhadovala, že výdaje pojišťoven na reklamní kampaně související s povinným ručením dosáhnou celkem až půlmiliardové částky. Poté však odhad zmírnila vzhledem k opožděnému udělení licencí a kratšímu času pro reklamní kampaně pojišťoven. Podle hrubého odhadu IP Praha se nakonec výdaje 12 pojišťoven na reklamu povinného ručení v médiích loni vyšplhaly na 600 až 750 miliónů korun.

Kromě spotů v televizi, rozhlase, tiskové a venkovní reklamy pojišťovny často využívaly speciální aktivity. Oblíbený byl televizní sponzoring, do hry se dostala i reklama na Internetu vzhledem k možnosti oslovit přesně definovanou cílovou skupinu.

Pojišťovny vzhledem k obchodnímu tajemství přesné objemy reklamních rozpočtů odmítly sdělit. Česká pojišťovna spolupracuje s reklamní agenturou BBK/Time a částečně i s agenturou Grey. Objem prostředků, které do kampaně vynaložila, mluvčí Michal Urban nekonkretizoval. Již v říjnu však pro ČTK uvedl, že pojišťovna plánuje reklamní rozpočet v řádu stovek miliónů korun. Ke komunikaci Česká pojišťovna využila spoty v televizi a rozhlase, inzerci v tisku, billboardy, direct mail i další média.

Reklamní kampaň Kooperativa zadala agentuře Leo Burnett. Rozpočet se podle mluvčího Martina Diviše pohyboval v desítkách milionů korun. K prezentaci nabídky povinného ručení využila Kooperativa všechny druhy reklamy, tedy tisk, rozhlas, televizi, venkovní reklamu, direct mail apod.

Allianz zvolila agenturu Mark/BBDO. Do kampaně pojišťovna investovala řádově desítky miliónů korun, řekla mluvčí Allianz Květoslava Voglová. Firma se prezentovala ve všech médiích, tisku, rozhlase, televizi, na billboardech i na Internetu.

Pojišťovna Generali zvolila reklamní Agenturu T.T.V. Výši rozpočtu podle vedoucí oddělení reklamy a podpory prodeje Marcely Morávkové Generali nezveřejňuje. Firma využila televizi, rozhlas, tisk, venkovní reklamu, kina, Internet, klientský časopis apod.

Ani Česko-rakouská pojišťovna, která využívá služeb agentury Midas, nezveřejňuje výši vynaložených prostředků na reklamu povinného ručení. Ke komunikaci využila pojišťovna především tisk, televizi a rozhlas, řekla mluvčí pojišťovny Marie Malá.

ČS-Živnostenská pojišťovna využila k podpoře prodeje povinného ručení reklamy v tisku, rozhlase a televizi. O produktu informovala i prostřednictvím billboardů, domácnosti oslovila dopisem. Mluvčí Karel Kopecký řekl, že reklamní kampaň zajišťovala královéhradecká AD&M. Reklamní rozpočet však Kopecký odmítl sdělit.

Ani IPB Pojišťovna nesdělila částku, kterou vynaložila na podporu prodeje povinného ručení. K propagaci kromě tisku využila i reklamy v rozhlase a televizi. Reklama IPB Pojišťovny byla i u benzínových čerpacích stanic, klienti IPB Group byli osloveni písemně. Propagaci pojišťovně zajišťovala Bates/Saatchi and Saatchi.

Chmelařská pojišťovna podle mluvčího Vladimíra Ujce inzerovala především v tisku obchodních partnerů. Kolik peněz za reklamu zaplatila, pojišťovna nesdělila. Propagaci jí zajistila agenura Ariston.

Zürich Pojišťovna do reklamní kampaně příliš prostředků neinvestovala vzhledem k tomu, že získala licenci později, řekla vedoucí pojištění odpovědnosti Jana Ritterová. Také ona odmítla reklamní rozpočet konkretizovat. Pojišťovna si však nečinila ambice získat část trhu, ale vzhledem k pozdějšímu získání licence chtěla především obsloužil své klienty z havarijního či majetkového pojištění. Reklamní kampaň zaměřenou výhradně na povinné ručení proto nedělala.

Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla tzv. povinném ručení je účinný od 30. června loňského roku. Zrušil monopol České pojišťovny na poskytování povinného ručení a majitelům vozidla uložil, aby do konce roku uzavřeli novou smlouvu s některou oprávněnou pojišťovnou. Licenci na poskytování povinného ručení získalo 12 pojišťoven z 13, které o ni zažádaly.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ