Ford chce Daewoo za každou cenu

05.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Tvrdý souboj se rozpoutá mezi největšími světovými automobilkami americkými společnostmi General Motors a Ford

Tvrdý souboj se rozpoutá mezi největšími světovými automobilkami americkými společnostmi General Motors a Ford. Obě totiž již oficiálně projevily zájem o koupi Daewoo Motor, divizi jihokorejského koncernu Daewoo, který se ocitl ve vážných finančních problémech. A žádné z nich se nebude chtít z prestižního souboje couvnout. GM podala oficiální nabídku na koupi Daewoo Motor největšímu věřiteli koncernu státní bance Korea Development Bank (KDB) - jako první.

O

zájmu Fordu se již několik týdnů spekulovalo, nyní je potvrzen. Americká automobilka totiž včera oznámila, že dnes vyšle do Soulu delegaci, která má s KDB projednat podrobnosti aukce Daewoo Motor. Firma by měla být prodána do konce června, zájemci se ale musí přihlásit ještě tento měsíc. Nejlepší kandidát bude přizván ke konkrétním jednáním do března.

O tom, že Ford svůj zájem myslí vážně, svědčí i skutečnost, že k týmu jeho odborníků pod vedením šéfa operací automobilky pro asijskotichomořské operace Paula Drenkowa se připojil jako konzultant i německý designér Ulrich Bez. Ten pracoval v Daewoo pět let v době jeho expanze, takže ho zná jako své boty. Jeho úkolem by podle amerického Wall Street Journal měla být pomoc při ohodnocování firmy. Ford a General M

otors jsou zatím jedinými oficiálními zájemci. Jihokorejská média však spekulují i o dalších automobilkách, které by se mohly vložit do hry. Patří k nim Daimler-Chrysler, Fiat a jihokorejští konkurenti Hyundai a Samsung.

Zdroj: LN z 5. 1. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU