Co byste měli vědět o stavebním spoření

12.02.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Stavební spoření má v tuzemsku značnou popularitu, o čemž svědčí téměř 5,5 milionu uzavřených smluv. Kdy vzniklo, kdo jej poskytuje, jak vybrat spořitelnu nebo jak uzavřít smlouvu? Přečtěte si dnešní fintrik.

Téma týdne: Stavební spoření od A do Z

Stavební spoření vzniklo v Německu po první světové válce. Za jeho zakladatele je považován Georg Krapp, jenž v roce 1921 inicioval vznik sdružení, které za příspěvky vybírané od svých členů začalo stavět rodinné domy a byty. Kvůli nedostatku peněz byly byty ve sdružení zpočátku přidělovány losem. Až po větším rozšíření ideje stavebního spoření začal být tento produkt podporován státem a nabízen bankami v podobě, kterou známe dnes.

A co současnost?
Stavební spoření je forma spoření, která spojuje v jeden kompaktní celek spoření a poskytnutí účelového úvěru. Jeho podstata spočívá v přijímání vkladů a v poskytování úvěrů a státní podpory účastníkům stavebního spoření. Na základě zákona č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření smí být tento produkt poskytován na základě povolení pouze stavebními spořitelnami. Poslední novela uvedeného zákona, platná pro smlouvy uzavřené od 1.1.2004, změnila základní podmínky stavebního spoření, především výši podpory a dobu spoření.

Uzavřít smlouvu lze i on-line
Smlouvu o stavebním spoření lze většinou uzavřít ve všech bankách, které se stavebními spořitelnami spolupracují na distribuci stavebního spoření, na pobočkách stavebních spořitelen, u externích spolupracovníků, případně na internetu. Zvolíte-li poslední možnost, ušetříte tím čas a navíc získáte bonus v podobě slev či dárků.

Ve smlouvě musí být uvedena úroková sazba z vkladů a z úvěru ze stavebního spoření (u dříve uzavřených smluv mohou být  úroky místo ve smlouvě uvedeny ve Všeobecných obchodních podmínkách). Zákon stanoví, že rozdíl mezi těmito sazbami může činit  nejvýše 3 procentní body.

O čem vypovídá cílová částka?
Cílová částka představuje celkovou částku, kterou bude mít účastník při splnění podmínek spořitelny k dispozici k řešení bytových potřeb. Nejde tedy o sumu, kterou účastník uspoří, ale o částku, kterou může v případě potřeby čerpat. Její výše se rovná součtu vkladů, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků z vkladů a státní podpory. Výši cílové částky si účastník zvolí při uzavírání smlouvy o stavebním spoření.

Jak vybrat tu pravou spořitelnu?
V současnosti si klient může vybrat některou ze šestice stavebních spořitelen. Pokud si chcete porovnat jejich tarify, není to problém. Na našich stránkách naleznete přehledné srovnání stavebních spoření nabízených jednotlivými stavebními spořitelnami. Vybrané stavební spoření pak můžete uzavřít pohodlně a bez problémů on-line na našich stránkách.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky