Pojišťovny volají po demonopolizaci pojištění odpovědnosti firem

10.01.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny působící na českém trhu očekávají další opatření, která přiblíží tuzemský trh podmínkám v západní Evropě. Z ankety ČTK vyplývá, že pojišťovny volají především po zrušení monopolu pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů za pracovní úrazy a nemoci z povolání, které nyní smí provozovat pouze dva pojišťovací ústavy.

"Potřeba změn v českém pojišťovnictví nebyla demonopolizací trhu povinného ručení zcela vyčerpána, vždyť například existuje nadále omezení soutěže v oblasti pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání pouze na dvě soukromé společnosti," připomněl člen představenstva pojišťovny Generali Jaroslav Mlynář.

"Pojišťovnictví stále postrádá daňové zvýhodnění pro životní pojištění, které by jistě přispělo k řešení problému v systému důchodového zabezpečení, k odkladu spotřeby obyvatel i k podpoře ekonomického rozvoje ze strany pojišťoven jako institucionálních investorů," uvedl ředitel Komerční pojišťovny Zdeněk Lustig.

Vedoucí oddělení strategického plánování IPB pojišťovny Vítězslav Bukač míní, že k tomu, aby se domácí pojišťovnické prostředí přiblížilo podobě stavu na západě, musí se ještě zpřísnit dohled nad činností jednotlivých pojišťoven, změnit postoj ke klientovi a přejít od produktového zaměření na klientské.

Tiskový mluvčí Kooperativy Martin Diviš upozornil, že sladění českého právního rámce v pojišťovnictví s legislativou Evropské unie zatím není v konečné fázi. "Harmonizace všech právních předpisů musí být dokončena nejpozději do konce roku 2003," informoval s poukazem na harmonogram příprav vstupu ČR do EU.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ