ČNB:Výsledky inflace za prosinec navzdory vyššímu růstu pozitivní

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Výsledky inflace za prosinec jsou i přes určité oživení cenového vývoje na konci loňského roku "výrazně pozitivní", uvedl dnes v reakci na čísla Českého statistického úřadu člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Miroslav Hrnčíř.

"Vzhledem k našemu krátkodobému cíli v roce 1999 zůstáváme pod inflačními hodnotami, tedy stále zůstáváme zemí s velmi nízkou inflací," komentoval Hrnčíř. Inflační cíl na rok 1999 si ČNB stanovila v rozmezí čtyř až pěti procent. Spotřebitelská vzrostla v prosinci 1999 meziročně o 2,5 procenta, meziměsíčně o 0,5 procenta. Analytici v průměru očekávali meziměsíční růst o 0,3 procenta.

Čistá inflace, kterou sleduje Česká národní banka, se v prosinci v porovnání s listopadem zvýšila o 0,6 procenta, v porovnání se stejným měsícem roku 1998 o 1,5 procenta. "Trend určité akcelerace, jehož jsme svědky, není velkým překvapením," uvedl dále Hrnčíř. Důvody vyšší než očekávané inflace dosažené v prosinci vidí v pohybu cen ve skupinách dopravy, volný čas a potraviny.

"V sektoru dopravy se důsledky zvýšení cen ropy promítly do benzínu kumulovaně až v prosinci," poznamenal. V případě volného času pokračuje trend minulého měsíce, u potravin se projevila na konci roku určitá korekce a růst byl o něco vyšší, než ČNB očekávala, uzavřel Hrnčíř.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU