Většina peněz v EU "protéká" Británií

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Plná čtvrtina přímých investic z celé Evropské unie se v letošním roce dostane do Británie

Plná čtvrtina přímých investic z celé Evropské unie se v letošním roce dostane do Británie. Minimálně do roku 2004 se Londýn ke společné evropské měně nepřipojí.

Bez ohledu na to, že se projektu společné evropské měny zatím vyhýbá, patří Británii výrazný primát člen Evropské unie s největším počtem investic. Pokud jde o přímé investice, zůstane Británie nadále nejatraktivnější zemí v rámci EU i v letošním roce. Přitom Spojené království se minimálně do roku 2004 k proje

ktu společné evropské měny euro vůbec nepřipojí. Napsal to ve své studii vlivný německý ekonomický ústav Ifo. Aktivity britských vývozců budou v následujícím období zřejmě čelit skutečnosti, že si britská libra i nadále podrží svou silnou pozici vůči euru. Dovoz by měl podle institutu Ifo zaznamenat vzestup o 6,25 procenta, zatímco deficit běžného účtu v letošním roce zůstane na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu.

Britská ekonomika opět poroste, i když pomaleji

Británie podle odhadů zřejmě získá čtvrtinu přímých investic v rámci Evropské unie. Pokud jde o hospodářskou výkonnost, bude se růst hrubého domácího produktu ostrovního království pohybovat kolem 2,75 procenta v tomto i v příštím roce. Vzestupný trend z počátku loňského roku bude pokrač

ovat i v následujících dvou letech, i když zřejmě pomaleji než ve druhé polovině roku 1999, píše Ifo. Tempo růstu vývozu zboží a služeb se bude zřejmě pohybovat kolem 4,25 procenta, což bude proti předchozím letům znamenat výrazný vzestup. Náklady na jednotku pracovní síly naproti tomu porostou mnohem rychleji než v zemích, které jsou hlavními obchodními partnery Británie. To povede k tomu, že se firmy budou i nadále snažit udržet si podíl na trhu i za cenu snižování ziskových marží.

Zdroj: LN z 10. 1. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU