Růstu průmyslu pomohly obavy z Y2K

12.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Na růstu průmyslové výroby v listopadu se podílelo více odvětví než dříve

Na růstu průmyslové výroby v listopadu se podílelo více odvětví než dříve. Úspěšné jsou ale ty podniky, které dokáží využít oživení v Evropské unii pro vývoz.

Nejlepší výsledek za rok 1999 vykázal v listopadu domácí průmysl. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla průmyslová výroba v předposledním měsíci roku o 3,6 procenta a vysoce překonala očekávání. Ještě příznivěji se vyvíjely tržby podniků. "Nárůst tržeb předbíhá před růstem produkce již 14 měsíců,"upozorňuje Pavel Capouch z Venture Investors. Nepotrvá však příliš dlouho. Podniky zatím realizují své prodeje více ze zásob než z výroby a podle analytika se tempo obou ukazatelů brzy srovná. "Je ale pozitivní, že růst produkce nepředbíhá růst tržeb. Znamená, že se průmysl pravděpodobně čistí od nekonkurenceschopných firem," míní.

Hlavní úlohu při oživování průmyslu však hraje vývoz, jehož meziroční tempo bylo v listopadu mimořádně vysoké (růst o 25 procent). "Kromě vlivu oživování konjunktury v Evropské unii se zčásti jednalo také o důsledek snahy vývozců realizovat většinu transakcí s dostatečným předstihem před koncem roku 1999 kvůli problému Y2K," upozornil analytik Komerční banky Martin Čihák. Mimořádně příznivá čísla průmyslové výroby, a zejmé

na průmyslových tržeb za listopad je proto možné částečně považovat za jednorázový výkyv, který může srazit méně příznivý výsledek za prosinec, dodal Čihák. Nicméně prorůstový trend pro český průmysl zůstává.

Odvětví vykazujících růst v průmyslu přibývá. Ve zpracovatelském průmyslu, který jako celek vykázal po několikaměsíčních poklesech nadprůměrný růst, a to o 4,1 procenta, stoupl počet odvětví, jež meziročně vzrostla. K těm, která vykazují stabilní nárůst výroby (např. výroba elektrických a optických př

ístrojů nebo gumárenský průmysl), se v posledních měsících přidal i dřevozpracující a kožedělný průmysl nebo kovovýroba.

Produktivita práce již druhý měsíc předbíhá tempo přírůstku mezd, což odborníci hodnotí kladně. Zčásti je to způsobeno propouštěním zaměstnanců, kterému se podniky procházející restrukturalizací nemohou vyhnout.

Nastartovaný růst průmyslové výroby by měl pokračovat i letos. ČSÚ očekává podle nejnovější prognózy její zvýšení 1,7 procenta. Oživení v zahraničí bude pokračovat a k němu se přidá i domácí poptávka, a to nejen spotřební, ale i investiční.

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU