Když hypotéky, tak pro všechny

02.03.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Není hypotéka jako hypotéka. Z velkého množství různých druhů a variant hypoték si tak dnes může už vybrat takřka každý, a proto není divu, že rok 2006 byl z pohledu počtu i objemu poskytnutých hypoték rokem rekordním.

Vysoký zájem české veřejnosti o hypotéky je způsoben jednak nízkými úrokovými sazbami, které tyto finanční produkty v současnosti mají a také faktem, že banky se nyní na “úvěrování“ zaměřují svou pozornost a neustále rozšiřují svou nabídku.

Rychlost, jednoduchost a variabilita, to je krédo dnešních hypoték

Známý reklamní slogan, jehož alternativu jsme použili v názvu článku, přesně vystihuje současnost hypotečního úvěrování.  Před několika lety byly hypotéky drahým úvěrovým produktem, který byl díky tvrdě nastaveným podmínkám dostupný jen úzké skupině lépe situovaných lidí. Dnes je situace zcela opačná, banky díky vývoji české ekonomiky a z ní plynoucí měnové politice mohli razantním způsobem snížit úrokové sazby čímž se podstatně zvedl zájem jejich klientů o hypotéky. Dalším logickým krokem bank bylo také uvolnění a snížení podmínek pro poskytnutí hypotéky a v posledních letech i podstatné zrychlení procesu vyřízení hypotéky. Dnes se tak u hypoték můžeme setkat s názvy jako je hypotéka na počkání, HypoExpres, hypotéka naopak či hypotéka bez doložení příjmů. Podívejme se tedy na současnou nabídku bank a novinky které nám přináší.

Prvním produktem, který nelze nezmínit, je právě výše zmíněná Hypotéka na počkání od České spořitelny nebo HypoExpres či hypotéka naopak od GE Money bank.  Tyto hypotéky jsou určeny pro ty,  kteří ještě nemají vybranou konkrétní nemovitost nebo chtějí mít dopředu jistotu financování svého bydlení. Funguje to tak, že úvěrovou smlouvu podepíšete již na první schůzce a před uzavřením smlouvy doložíte pouze svůj příjem. Nedokládáte tak žádné dokumenty o financované nemovitosti. Banka vám hned na první schůzce na základě vašeho příjmu sdělí schválenou výši hypotéky a vy tak získáte jistotu financování i čas a klid na hledání vhodné nemovitosti. Tu můžete vybírat po dobu trvání příslibu od banky (6 měsíců až 1 rok).

Další novinkou již například nabízí Hypoteční banka je expresní ocenění bytu. Díky této novince nepotřebuje klient ocenění nemovitostí, jíž bude za hypotéku ručit od odhadce.  Hodnotu nemovitosti mu totiž banka vypočítá během první návštěvy na základě několika údajů. Výhodou této služby, která je zdarma je úspora nákladů na hypotéku a podstatné zrychlení procesu schválení hypotéky. Odhad stojí standardně kolem tří tisíc korun. Tato služba může fungovat díky cenovým mapám nemovitostí, kterou si banky postupně vybudovaly a díky níž na základě speciálního dotazníku dokáže hypoteční poradce sám vypočítat cenu předmětné nemovitosti. Součástí dotazníku je jen několik základních parametrů nemovitosti - adresa, velikost bytu, technický stav bytu a domu či podlaží.

Faktem jež si hypoteční banky dobře uvědomují je, že zakoupení nemovitosti je jen jednou částí pořízení vlastního bydlení. Tou druhou, neméně důležitou částí je vybavení domácnosti. Na to už ale často zadluženým domácnostem nezbývají prostředky, nebo si na něj musí půjčovat prostřednictvím dražších amerických (neúčelových) hypoték nebo ještě dražších spotřebitelských úvěrů či nákupů na splátky. V nabídce bank se tak začaly objevovat hypotéky, jež v jednom produktu, zajištěném jen jednou nemovitostí,  kombinují účelovou a neúčelovou část hypotéky. Přičemž neúčelovou část úvěru můžete využít třeba i na nákup automobilu, to vše za jednotnou úrokovou sazbu odpovídající standardní hypotéce. Příkladem je úspěšná Hypotéka 2 v 1 od ČSOB.

Uvažujete o hypotéce? Pak vězte, není na co čekat!

Dobrou zprávou pro vás, kteří o hypotéce uvažujete, je fakt, že na základě dobrých výsledků české ekonomiky zejména pak inflace, se snižují sazby na mezibankovním trhu na což banky reagují snížením úrokových sazeb hypoték. Prozatím se tak nenaplnila očekávání řady analytiků, kteří pro letošní rok naopak předpovídali mírný růst úrokových sazeb. Úrokové sazby snížily v posledních týdnech Hypoteční banka, ČSOB, Wüstenrot hypoteční banka či Raiffeisenbank.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ